„JAV toliau laikosi įsipareigojimo visiškai sunaikinti savo deklaruotus cheminius ginklus. Tikimės visiško sunaikinimo iki savo pačių nustatyto termino – 2023 metų pabaigos,“ – naujienų agentūrai AFP sakė Pentagono atstovas spaudai.

„Per 90 proc. Jungtinių Valstijų atsargų yra sunaikinta,“ – pridūrė atstovas. Jis pripažino, kad metams bėgant terminas keitėsi dėl „technologinių“ problemų.

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas pareiškė, kad jo šalis trečiadienį sunaikino paskutines savo cheminių ginklų atsargas, ir apkaltino Jungtines Valstijas vilkinant šį procesą.

JAV „deja, iki šiol nesilaiko savo įsipareigojimų pagal cheminių ginklų naikinimo grafiką ir jau tris kartus atidėjo jų likvidavimo terminus,“ – sakė jis.

Pentagono atstovas pastebėjo, kad „Rusija prašė ir gavo labai didelį finansavimą iš tarptautinių donorų“, tarp jų ir JAV, kuri suteikė „daugiau nei 1 mlrd. JAV dolerių vertės finansinės ir techninės pagalbos Rusijos cheminių ginklų naikinimo programai“.

„Mes sveikiname rusus užbaigus cheminių ginklų sunaikinimą. Tai svarbus etapas ginklų kontrolės ir neplatinimo bendruomenei,“ – pridūrė jis.

Rusija ir JAV Šaltojo karo laikais sukaupė didžiules cheminių ginklų atsargas, tačiau prisijungė prie 1997-ųjų konvencijos ir sutiko jas sunaikinti iki 2012 metų balandžio. Abiem šalims teko atidėti savo cheminių ginklų likvidavimo terminus.