42-ejų T. Hernandezas buvo pripažintas kaltu 2019 metų spalį po teismo, kurio metu JAV prokurorai teigė, kad ir Hondūro lyderis prisidėjo prie narkotikų kontrabandos. Šios Centrinės Amerikos šalies prezidentas tai neigia.

T. Hernandezas pripažintas kaltu dėl keturių kaltinimų, įskaitant kaltinimus sąmokslu įvežti kokaino į JAV, automatinių ginklų laikymu ir melagingais pareiškimais.

Teisėjas Peteris Kevinas Castelas sakė, kad įkalinimo iki gyvos galvos bausmė buvusiam Hondūro parlamentarui, įvežusiam į JAV daugiau kaip 185 t kokaino, yra „visiškai pelnyta“.

Tačiau prezidentas J. O. Hernandezas tai pavadino skandalu, sakė, kad nuosprendis yra nežmoniškas, ir pareiškė, jog „neįtikima, kad taip išklausomi ir vertinami melagingi prisipažinusių žmogžudžių liudijimai“. Jis turėjo galvoje kelis šioje byloje liudijusius nuteistus žudikus.

Prokurorai reikalavo įkalinimo iki gyvos galvos ir pabrėždavo, kad T. Hernandezas „neparodė jokio gailėjimosi“ ir buvo „vieno didžiausių bei smurtingiausių kokaino kontrabandos sąmokslų pasaulyje centrinė figūra“.

Gynyba prašė skirti privalomą minimalią 40 metų įkalinimo bausmę.

T. Hernandezas, kuris 2014–2018 metais buvo Hondūro Kongreso narys, 2018-ųjų lapkritį buvo areštuotas Majamio oro uoste.

Jo šeima Hondūre antradienį vakare tvirtino, kad jis yra nekaltas ir teiks apeliaciją. Tai nurodoma Hondūro prezidentūros paskelbtame pareiškime.

Vienas bendrininkų

Teismo proceso metu JAV prokurorai sakė, kad prezidentas J. O. Hernandezas buvo savo brolio nusikaltimų „vienas bendrininkų“, nors JAV teisminė sistema jo oficialiai neapkaltino.

Vyriausybės teisininkai sakė, kad prezidentas paėmė milijonus dolerių kyšių iš narkotikų baronų, tarp jų kalinamo meksikiečio Joaquino Guzmano, pravarde Neūžauga (El Chapo).

J. O. Hernandezas ne kartą neigė bet kokius kaltinimus narkotikų kontrabanda.

J. O. Hernandezas, pagal išslavinimą teisininkas, atėjo į valdžią 2014 metų sausį ir dabar dirba antrą kadenciją. Jis stengiasi vaizduoti save kovotoju su narkotikais.

Per jo brolio teismą JAV vyriausybė įrodė, kad T. Hernandezas buvo stambus narkotikų kontrabandininkas, nuo 2004-ųjų iki 2016-ųjų dirbęs su kitais kontrabandininkais Kolumbijoje, Hondūre ir Meksikoje dėl kokaino gabenimo į JAV lėktuvais, laivais ir povandeniniais laivais.

T. Hernandezas iš šios kontrabandos uždirbo milijonus dolerių, o gautais pinigais naudojosi norėdamas paveikti trejus prezidento rinkimus, teigė JAV teisininkai.

Kaltintojai taip pat tvirtino, kad T. Hernandezas dalyvavo nužudant bent du narkotikų kontrabandos konkurentus 2011 ir 2013 metais.

Gynybos advokatai nesėkmingai kėlė klausimus dėl liudytojų patikimumo. Tarp bylos liudytojų buvo daug buvusių narkotikų kontrabandininkų; keli iš jų yra nuteisti už žmogžudystes.

JAV prokurorai dėl įtariamos narkotikų kontrabandos agresyviai persekioja nemažai esamų ar buvusių Hondūro pareigūnų ir jų giminaičių.

Anksčiau šį mėnesį Niujorko teisėjas kaltu dėl narkotikų kontrabandos pripažino Geovanny Fuentesą Ramirezą, siejamą su prezidentu J. O. Hernandezu.

To teismo proceso metu JAV prokurorai tvirtino, kad Hondūro lyderis padėjo G. Fuentesui Ramirezui kontrabanda įvežti į JAV tonas kokaino. Prezidentas šiuos įtarimus pavadino „akivaizdžiu melu“.

J. Guzmanas, anksčiau drauge su kitais vadovavęs liūdnai pagarsėjusiam Meksikos Sinaloa narkotikų karteliui, 2019 metų vasarį Niujorke buvo nuteistas dėl šimtų tonų kokaino, heroino, metamfetamino ir marihuanos įvežimo į Jungtines Valstijas.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)