Pažeidimą tiria Teisingumo departamentas. Panašu, kad nutekinta slapta informacija ir apie karą Ukrainoje bei slapta JAV sąjungininkių analizė, dabar amerikiečių pareigūnai mėgina jas nuraminti.

Pastarosiomis dienomis „Twitter“, „Telegram“, „Discord“ ir kitose svetainėse buvo aptikta dešimtys dokumentų nuotraukų, nors kai kurios buvo platinamos internete jau kelias savaites, o gal net mėnesius, kol praėjusią savaitę sulaukė žiniasklaidos dėmesio.

Tai, kad internete išplito šie dokumentai, kelia „labai rimtą pavojų nacionaliniam saugumui ir gali skleisti dezinformaciją“, sakė gynybos sekretoriaus padėjėjas viešiesiems reikalams Chrisas Meagheris, nepatvirtinęs jų autentiškumo. „Mes vis dar tiriame, kaip tai atsitiko, taip pat problemos mastą. Buvo imtasi veiksmų atidžiau pažvelgti į tai, kaip tokio tipo informacija teikiama ir kam“, - žurnalistams sakė Ch. Meagheris.

Daugelio dokumentų nebėra svetainėse, kuriose jie pirmiausia pasirodė, o Jungtinės Amerikos Valstijos, kaip pranešta, toliau stengiasi juos šalinti.

Pasak Ch. Meagherio, iš pradžių JAV gynybos sekretorius Lloydas Austinas nebuvo apie tai informuotas – iki balandžio 6 d. ryto, kai „The New York Times“ paskelbė straipsnį apie nutekintus dokumentus. Baltųjų rūmų nacionalinio saugumo atstovas Johnas Kirby žurnalistams sakė, kad prezidentas Joe Bidenas buvo informuotas „praėjusios savaitės pabaigoje“, bet konkrečios datos nepasakė.

Daugelis dokumentų susiję su Ukraina, pavyzdžiui, viename jų pateikiama informacija apie šalies oro gynybą, kitame kalbama apie tarptautines pastangas stiprinti jos karines pajėgas. Tačiau dar kiti rodo, kad JAV stebi sąjungininkes, pavyzdžiui, teigiama, kad Izraelio žvalgybos agentūros „Mossad“ vadovai pasisakė už vidaus protestus prieš prieštaringai vertinamą teismų reformos planą.

JAV pareigūnai šiuo klausimu palaiko ryšius su Vašingtono sąjungininkėmis, pranešė Valstybės departamentas. Jie „aukštu lygiu bendradarbiauja su sąjungininkėmis ir partnerėmis, kad įtikintų jas mūsų įsipareigojimu apsaugoti žvalgybą ir gebėjimu garantuoti mūsų partnerystę“, žurnalistams sakė atstovas Vedantas Patelis.

Pasak Ch. Meagherio, Pentagono komanda stengiasi nustatyti, ar dokumentai tikri, tačiau jis pridūrė, jog atrodo, kad internete išplitusiose nuotraukose atskleista slapta informacija. Paskelbti dokumentai yra „panašaus formato, kokie naudojami teikti aukštiems pareigūnams kasdienę atnaujintą informaciją apie operacijas, susijusias su Ukraina ir Rusija, taip pat kitus žvalgybos duomenis“.

Ch. Meagheris pridūrė, jog kai kurie dokumentai „atrodo, buvo pakeisti“. Jie pakeisti taip, kad atrodytų, jog Ukraina prarado daugiau karių nei Rusija, nors originalioje versijoje sakoma priešingai.

J. Kirby sakė, kad JAV vyriausybė nerimauja, jog gali pasirodyti ir daugiau dokumentų. „Mes nežinome, kas už tai atsakingas. Ir nežinome, ar jie turi daugiau dokumentų, kuriuos ketina paskelbti“, - sakė jis.

Nutekinimo padariniai gali būti reikšmingi, net mirtini, tai gali kelti pavojų JAV žvalgybos šaltiniams, o priešams suteikti vertingos informacijos. „Įslaptintos medžiagos atskleidimas gali turėti milžiniškų padarinių ne tik mūsų nacionaliniam saugumui, bet gali lemti, kad žmonės neteks gyvybės“, – sakė Ch. Meagheris.