JAV specialusis atstovas Afganistanui Tomasas Westas parašė savo twiterio paskyroje, kad Vašingtonas jau seniai aiškiai leido suprasti, kad, jei Talibanas paėmė valdžią karine jėga, o ne derybomis su ankstesne JAV remiama vyriausybe, svarbi nehumanitarinė pagalba bus nutraukta. „Taip ir atsitiko“, – sakė T. Westas.

„Teisėtumas ir parama turi būti užsitarnauti veiksmais kovojant su terorizmu, sukuriant įtraukią vyriausybę ir gerbiant mažumų, moterų ir mergaičių teises, įskaitant vienodas galimybes gauti išsilavinimą ir darbą“, – sakė jis.

Trečiadienį Talibanas atviru laišku paragino JAV Kongresą leisti naudotis Afganistano turtu, įšaldytu rugpjūtį talibams užėmus šalį. Vašingtonas konfiskavo beveik 9,5 milijardo dolerių Afganistano centriniam bankui priklausančio turto, nuo pagalbos priklausoma šalies ekonomika iš esmės žlugo – valstybės tarnautojai kelis mėnesius negauna atlyginimų, iždas negali sumokėti už importą.

Talibano užsienio reikalų ministras Amiras Khanas Muttaqi laiške sakė, kad didžiausias iššūkis Afganistanui yra finansinis nesaugumas, ir perspėjo, kad ekonominė suirutė šalyje gali sukelti problemų užsienyje.

T. Westas teigė, kad Afganistanas dar prieš Talibanui užimant šalį buvo sunkioje ekonominėje ir humanitarinėje padėtyje dėl ilgus metus trukusio karo, sausros ir COVID-19 pandemijos.

„JAV ir toliau rems Afganistano žmones teikdamos humanitarinę pagalbą“, – sakė jis ir pridūrė, kad šiemet jau suteikta 474 mln. dolerių.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)