Po kelis mėnesius trukusios nevilties buvo pasirodę pranešimų apie staigiai sumažėjusius Covid-19 atvejus ir hospitalizacijas. Šalyje paskiepijama vis daugiau žmonių, ir pirmadienį vyriausybė išplatino rekomendacijas dėl saugios veiklos visą vakcinacijos kursą praėjusiems žmonėms, rašo cnn.com.

Tačiau dabar infekcijos rodikliai stabilizavosi ties labai aukšta riba: pastarąją savaitę Jungtinėse Valstijose kasdien nustatoma vidutiniškai po 60 tūkst. naujų atvejų. Daugelio valstijų gubernatoriai sušvelnino saugumo priemones, nors sveikatos pareigūnai ragino to nedaryti. Maža to, visoje šalyje prasideda pavasario atostogų renginiai, keliantys grėsmę, kad virusas plis toliau.

Ekspertai prognozuoja, kad šalį gali užplūsti dar viena pavojinga COVID-19 banga.

„Artimiausiais dviem mėnesiais mūsų laukia kritiškas laikas, – pirmadienį Nacionalinei miestų lygai sakė Ligų kontrolės ir prevencijos centrų direktorė, daktarė Rochelle Walensky. – Kaip greitai vakcinuosime ir ar turėsime dar vieną bangą, priklauso nuo to, kas vyks kovo ir balandžio mėnesiais“.

Naują bangą sukels viruso atmaina B.1.1.7, pirmiausia pastebėta Didžiojoje Britanijoje. Ji gali tęstis nuo šešių iki 14 savaičių, sakė Minesotos universiteto Infekcinių ligų tyrimų ir politikos centro direktorius Michaelas Osterholmas.

„Prieš keturias savaites B.1.1.7 atmaina sudarė nuo 1 iki 4 proc. visų viruso atvejų, užfiksuotų bendruomenėse visoje šalyje. Dabar ji sudaro nuo 30 iki 40 proc.“, – sekmadienį per NBC laidą „Meet the Press“ teigė M. Osterholmas. „Europos pavyzdys parodė, kad pasiekus 50 proc. ribą, smarkiai išauga atvejų skaičius“, – sakė jis.

K. Walensky sakė turinti vilčių, kad vietos lyderiai padarys viską, kas įmanoma, kad žmonės nešiotų kaukes ir laikytųsi saugaus atstumo. Jie taip pat turėtų paraginti žmones skiepytis.

K. Walensky pridūrė, kad JAV sveikatos sistema šiuo metu yra silpna.

„Per pastaruosius 10 metų buvome susidūrę su „Ebola“, „Zika“, H1N1 ir dabar, žinoma, su COVID19, – teigė ji. – Visuomenės sveikatos infrastruktūrai ir sveikatos sistemos darbo jėgai tikrai reikia stambaus pastiprinimo. Iš to, kas nutiko su Covid-19, mes pamatėme, kad ji yra silpna“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (12)