Amerikos prezidentas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas) esą jau aptarė šį pasiūlymą, kuris sukėlė nerimą NATO sąjungininkams Europoje. Be kita ko, svarstoma galimybė didelę dalį iš šiuo metu maždaug 35 tūkst. aktyviai tarnaujančių karių grąžinti į Ameriką arba visą karinį personalą ar jo dalį iš Vokietijos perkelti į Lenkiją, rašo leidinys.

Neįvardytus šaltinius cituojantis laikraštis rašo, jog ši analizė tėra tarpinis galimų variantų svarstymas.

Baltųjų Rūmų Nacionalinio saugumo tarybos atstovas paneigė pranešimą apie tokią analizę. Pentagono atstovas Ericas Pahonas (Erikas Peihonas) taip pat paneigė, jog yra kokių nors karių išvedimo planų.

„Pentagonas reguliariai peržiūri savo pajėgų pozicijas ir atlieka išlaidų bei naudos analizes, – pareiškė Pentagono atstovas. – Čia nėra nieko naujo. Vokietija yra didelio amerikiečių kontingento Europoje priimančioji šalis. Mus sieja tvirtos bendros vertybės ir stiprūs ryšiai. Išliekame tvirtai įsipareigoję savo NATO sąjungininkei ir NATO aljansui.“

JAV prezidentas planuoja dalyvauti liepos 11–12 dienomis Briuselyje įvyksiančiame NATO aukščiausiojo lygio susitikime. Manoma, kad D. Trumpas visas Aljanso nares spaus didinti savo išlaidas gynybai iki bent 2 proc. bendrojo vidaus produkto (BVP). NATO šalys yra sutarusios šį tikslą pasiekti iki 2024 metų.

Vokietijos ir Jungtinių Valstijų santykiai pastaraisiais mėnesiais yra įtempti. Vokietija jau pareiškė, kad negalės pasiekti 2 proc. BVP tikslo. O Lenkija jį jau pasiekė.

D. Trumpas sako, kad Vašingtonas prisiima per didelę finansinę NATO naštą.

Amerikiečių kariai Vokietijoje yra dislokuoti nuo Antrojo pasaulinio karo laikų. Iš čia vykdomos ir JAV operacijos Afrikoje bei Artimuosiuose Rytuose.