Vienas iš svarstomų variantų – branduolinių raketų dislokavimas Europoje, kurios, esant reikalui, galėtų veiksmingai sunaikinti Rusijos ginklus, skelbia „The Associated Press“.

Raketų dislokavimas Europoje – viena iš galimybių, kurias svarsto JAV prezidento administracija, analizuodama ir vertindama Rusijos vykdomą politiką – karinę intervenciją Ukrainoje, Krymo aneksiją ir kitus veiksmus, kuriuos amerikiečiai vertina kaip galimą grėsmę Europai ir už jos ribų.

Nors tiesiogiai tai ir neįvardijama, amerikiečių diskusijos leidžia daryti išvadą, kad priimtas sprendimas padidintų Jungtinių Valstijų turimų branduolinių ginklų galimybes naikinti karinius taikinius Rusijos teritorijoje.

Viena iš Amerikos pasipiktinimo priežasčių – tariamai Rusijos įvykdytas sparnuotosios raketos bandymas, kurios nuotolis pažeidžia Šaltojo karo laikų sutartį.

Kalbama apie JAV prezidento Ronaldo Reagano ir sovietų lyderio Michailo Gorbačiovo 1987 metais pasirašytą Vidutinio nuotolio branduolinių pajėgų (INF) sutartį.

Rusija neigia pažeidusį minėtąją sutartį ir tvirtina, kad sutartį pažeidinėja pačios Jungtinės Valstijos, besirūpindamos priešraketinės gynybos elementais.

Kol kas neaišku, ar Rusija iš tikrųjų išbandė sutartį pažeidžiančią raketą, ir ar Jungtinės Valstijos iš tikrųjų imtųsi karinių veiksmų, jeigu tokia rizika atsirastų.

Bent jau kol kas Jungtinių Valstijų prezidento administracijos pareigūnai tvirtina, kad yra pasirengę ir toliau su Rusija kalbėtis dėl minėtosios sutarties įsipareigojimų vykdymo.

Viešai administracijos pareigūnai, kalbėdami apie du galimus karinius atsakus, vartoja tokius miglotus terminus kaip „atsakomoji jėga“ ir „pasipriešinimo atakos galimybės“ – greičiausiai bando išlošti laiko diplomatijai.

Pentagonas situacijos išsamiai nekomentuoja. Atstovas pulkininkas leitenantas Joe Sowersas teigia: „Visos šiuo metu svarstomos galimybės yra skirtos užtikrinti, kad Rusija, pažeidusi sutarties sąlygas, iš to neturėtų jokios pastebimos karinės naudos“.

Per Senato posėdį vasarį JAV gynybos sekretorius Ashas Carteris pabrėžė savo susirūpinimą dėl galimai Rusijos įvykdyto 1987 metais pasirašytos sutarties pažeidimo.

Jis teigia, kad nepagarba sutartyje numatytiems įsipareigojimams Amerikai atriša rankas tinkamai reaguoti.

Ši situacija leidžia pamatyti, kaip smarkiai pablogėjo JAV ir Rusijos santykiai. Tai kelia problemų ne tik B. Obamos administracijai, bet ir NATO, kurio narės Rytų Europoje itin pažeidžiamos Rusijos provokacijoms.

D. Peskovas: Kremlius atkreipė dėmesį į pranešimus apie galimą JAV branduolinių raketų dislokavimą Europoje

Kremlius atkreipė dėmesį į JAV žiniasklaidos pranešimus, kad Vašingtonas gali dislokuoti Europoje branduolines raketas, pareiškė penktadienį Rusijos prezidento spaudos sekretorius Dmitrijus Peskovas.

Pasak jo, pirmiausia šie pranešimai bus atidžiai išanalizuoti, o jau po to bus vertinama situacija.

Anksčiau naujienų agentūra „The Associated Press“ pranešė, jog JAV administracija svarsto galimybę dislokuoti Europoje sparnuotąsias raketas su branduoliniais koviniais užtaisais.