„Atkreipiame dėmesį, kad paskelbtame pavardžių sąraše yra tik... Talibano narių ar jų artimų sąjungininkų, ir nėra moterų [pavardžių]. Mes taip pat susirūpinę dėl kai kurių iš šių asmenų ryšių ir praeities veiksmų“, – sakė Valstybės departamento atstovas, valstybės sekretoriui Antony Blinkenui Katare surengus derybas dėl Afganistano.

„Suprantame, kad Talibanas pristatė tai kaip laikinąjį [ministrų] kabinetą. Tačiau spręsime apie Talibaną pagal jo veiksmus, ne žodžius“, – pridūrė atstovas.

Valstybės departamentas pakartojo savo raginimą Talibanui užtikrinti saugų kelią JAV piliečiams ir afganistaniečiams, norintiems išvykti iš Afganistano.

Anksčiau antradienį A. Blinkenas Katare pranešė, jog Talibanas Jungtinėms Valstijoms pasakė, kad „leis žmonėms su kelionės dokumentais laisvai išvykti“. JAV Kongreso nariai respublikonai ir aktyvistai tvirtino, kad Afganistane įstrigo užsakytų lėktuvų.

Talibanas antradienį paskelbė, kad jų naujajai Afganistano vyriausybei vadovaus mula Mohammadas Hasanas Akhundas, kuriam Jungtinės Tautos yra paskelbusios sankcijų.

Iš Talibano lopšio Kandaharo kilęs M. H. Akhundas buvo šios svarbios provincijos gubernatorius valdant brutaliam islamistų 1996–2001 metų režimui.

Vienas iš islamistų judėjimo įkūrėjų – mula Abdul Ghani Baradaras – taps vienu iš dviejų vyriausybės vadovo pavaduotojų. Jį Pakistanas paleido spaudžiamas JAV, kad jis galėtų dalyvauti derybose dėl amerikiečių pajėgų išvedimo.

Vidaus reikalų ministro pareigas užims Sirajuddinas Haqqani, Haqqani tinklo, laikomo viena kovingiausių Talibano grupuočių, lyderis, kuris taip pat tapo Talibano lyderio pavaduotoju.

Pagal JAV, kurios Haqqani tinklą laiko teroristine organizacija, Valstybės departamento programą „Atlygis už teisingumą“ siūlomas kelių milijonų dolerių atlygis už S. Haqqani suėmimui būtiną informaciją.

„Aiškiai išsakėme savo lūkestį [dėl to], kad afganistaniečiai nusipelno įtraukios vyriausybės“, – sakė Valstybės departamento atstovas.

Talibanas valdžią Afganistane užgrobė ir 20 metų valdžiusią Vakarų remtą vyriausybę nuvertė prieš tris savaites, JAV prezidentui Joe Bidenui užbaigiant amerikiečių pajėgų išvedimą ir ilgiausią Amerikos karą.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)