„Vakar, mano įsakymu, Jungtinių Valstijų pajėgos Libijoje sučiupo Mustafą al Imamą“, – sakoma D.Trumpo pranešime.

Ši žinia buvo paskelbta tuo pačiu metu, kai Baltuosius rūmus supurtė kaltinimai, pateikti buvusiems D. Trumpo rinkimų kampanijos padėjėjams.

D. Trumpas nurodė, kad „al Imamui bus patrauktas atsakomybėn Jungtinėse Valstijose už savo numanomą vaidmenį 2012 m. rugsėjo 11-osios atakų Bengazyje“.

JAV generalinis prokuroras Jeffas Sessionsas patvirtino, kad įtariamasis „bus patrauktas atsakomybėn federaliniame teisme už savo vaidmenį šioje atakoje“.

Įtariamas atakos Bengazyje sumanytojas – 46 metų Ahmedas Abu Khattala – jau yra teisiamas Jungtinėse Valstijose kaip kovotojų grupuotės „Ansar al Sharia“ vadas.

Per išpuolius Bengazyje žuvo JAV ambasadorius Libijoje Chrisas Stevensas ir dar trys amerikiečiai. Šių įvykių tyrimas tapo Amerikos konservatyviosios stovyklos priešpriešos su tuomete valstybės sekretore Hillary Clinton simboliu.

JAV Kongresas inicijavo kelis tyrimus, taip pat buvo iš naujo išnagrinėta Valstybės departamento saugumo praktika. Buvo aiškinamasi, kokių buvo imtasi veiksmų per ataką ir kaip šis įvykis buvo pristatytas žiniasklaidai.

Jokie tiesioginiai kaltinimai dėl kokių nors H. Clinton nusižengimų arba aplaidumo nebuvo suformuluoti, bet atakos Bengazyje šešėlis temdė jos nesėkmingą 2016 metų prezidentinę kampaniją ir galbūt prisidėjo prie D. Trumpo pergalės rinkimuose.

JAV valstybės sekretorius Rexas Tillersonas pasveikino D. Trumpo paskelbtą žinią.

„Esu labai dėkingas JAV kariuomenei, teisėsaugai ir žvalgybos bendruomenei už jų pastangas patraukti atsakomybėn 2012 m. rugsėjo 11-osios teroristines atakas“, – pareiškė jis.

R. Tillersonas sakė, kad kalbėjosi su kai kuriais žuvusiųjų per tą incidentą artimaisiais , kad „pabrėžtų nesvyruojantį JAV vyriausybės palaikymą“.