Politiko teigimu, idėjos bus aptartos tolesnėse diskusijose, kitą savaitę vyksiančiose tarp Amerikos ir Rusijos diplomatų, rašo agentūra AP.
Nors J. Kerry neišdėstė naujų požiūrių, kurias aptars su Rusija, turinio, politikas pabrėžė, kad JAV ir Rusija suvokia, jog padėtis Sirijoje reikalauja imtis neatidėliotinų veiksmų. Abi šalys nelauks, kol Donaldas Trumpas sausio 20 dieną perims JAV prezidento pareigas. Tačiau neaišku, kiek vilties teikia naujos abiejų šalių pastangos.
„Apsikeitėme idėjomis, kurias plačiau aptarsime per susitikimą kitos savaitės pradžioje Ženevoje. Turime palaukti ir pamatysime, ar šios idėjos gali būti vystomos toliau. Abi pusės suvokia, kaip svarbu bandyti ir toliau tęsti diplomatiją bei pasistengi ką nors padaryti šiuo klausimu. Niekas nelaukia kitos administracijos, abi šalys jaučia, kad reikia skubėti“, – po susitikimo su Rusijos užsienio reikalų ministru Sergejumi Lavrovu Romoje sakė J. Kerry.
J. Kerry taip pat paminėjo, kad jis kartu su S. Lavrovu įvertins pažangą, kai vėl trečiadienį susitiks Europos saugumo konferencijos Hamburge, Vokietijoje.
Penktadienio diplomatinės diskusijos metu S. Lavrovas pabrėžė, kad jo šalis neleis Sirijai pasekti įstatymų nesilaikančios Libijos pavyzdžiu, kai 2011 metais, įsikišus NATO, buvo nuverstas Libijos diktatorius Moammaras Gadhafi.
Daugiau kaip penkerius metus besitęsiančio Sirijos pilietinio karo metu jau žuvo pusantro milijono žmonių, karas lėmė didžiausią nuo Antrojo pasaulinio karo pabėgėlių krizę ir suteikė „Islamo valstybei“ (IS) galimybę iškilti kaip pasaulinei terorizmo grėsmei.