Bombonešiai „Boeing B-52 Stratofortress“, galintys nešti branduolinius ginklus, turi iš viso aštuonis reaktyvinius variklius.

Kaip rašo portalas theaviationist.com ir kiti specializuoti tinklaraščiai, amerikiečių lėktuvas, kurio borto numeris – 60-0009, o šaukinys – HODOR51, skridęs iš JAV kartu su kitu B-52H Juodosios jūros link, ties Balkanais pasuko ir nuskrido į Jungtinę Karalystę.

Virš Anglijos jis ilgokai suko ratus, degindamas degalų atsargas, kol galiausiai sėkmingai nusileido Mildenholo karinių oro pajėgų bazėje. Tuo metu kitas šioje misijoje dalyvavęs lėktuvas, grįždamas praskrido virš Anglijos ir papildė degalų atsargas ore, o galiausiai sugrįžo į Mainoto oro pajėgų bazę Šiaurės Dakotoje.

Rusijos nacionalinis gynybos valdymo centras pirmadienį pranešė, kad šalies naikintuvai buvo pakelti perimti amerikiečių strateginių bombonešių virš Juodosios ir Baltijos jūrų.

„2019 metų birželio 17 dieną Rusijos oro erdvės gynybos budinčių pajėgų naikintuvų įgulos perėmė JAV strateginius bombonešius, priartėjusius prie Rusijos Federacijos valstybinės sienos nuo Juodosios ir Baltijos jūrų“, – sakoma centro pranešime.

Nurodoma, kad vienas iš bombonešių skrido arčiau kaip už 100 km nuo Krymo pusiasalio pagrindinio uostamiesčio Sevastopolio. Rusija atplėšė Krymą nuo Ukrainos 2014 metų kovą, po Kijeve įvykusios provakarietiškos revoliucijos, nuvertusios Kremliaus remtą lyderį, tačiau Vakarų šalys šios aneksijos nepripažįsta.

JAV karinės oro pajėgos Europoje savo pranešimu patvirtino, kad Mainoto bazėje dislokuoto 5-ojo bombonešio sparno lėktuvai B-52 dalyvavo misijose, kad paremtų trejas pratybas, bet jų neįvardijo.

Tikėtina, kad šios misijos iš dalies susijusios su šiuo metu Baltijos jūros regione vykstančiomis didelėmis kasmetinėmis NATO pratybomis BALTOPS.