„Bombonešių aviacijos grupės veiksmai demonstruoja JAV gebėjimą užtikrinti sustiprintą atgrasymą ir įvykdyti įsipareigojimus sąjungininkams bei partneriams regione“, – sakoma STRATCOM pranešųime.

Šiose pratybose taip pat dalyvavo JAV bombonešiai B-52H, laikomi Didžiojoje Britanijoje esančioje Ferfordo bazėje, ir NATO sąjungininkių 4-osios bei 5-osios kartos naikintuvų.

Kaip nurodo skrydžių stebėjimo tinklalapiai, virš Europos buvo užfiksuoti du bombonešiai B-52H, kurie skrido įjungę savo elektroninius atsakiklius. Vienas iš jų, perskridęs Atlanto vandenyną, praskrido virš Jungtinės Karalystės, Šiaurės jūros, Danijos ir Baltijos jūros vakarinės dalies.

Antrasis šio tipo bombonešis, pakilęs iš Ferfordo bazės Britanijoje, praskrido netoli Lenkijos vakarinio Poznanės miesto.

Radarais sunkiai susekamų bombonešių B-2, kurie elektroninių atsakiklių neturi, skrydžiai nebuvo fiksuojami.

„Per kasmet rengiamas pratybas „Global Thunder“ vyksta STRATCOM štabų ir branduolinių pajėgų praktiniai mokymai... Bombonešių grupės dalyvavimas šiuose pasauliniuose mokymuose padeda skatinti JAV sąveiką su sąjungininkais ir didina JAV branduolinio atgrasymo pajėgų bendrą parengtį“, – sakoma STRATCOM pranešime.