Chaotiškus debatus komentuojantys kabelinės televizijos vedėjai liko apstulbę ir ieškojo tinkamų būdvardžių, o kai kuriais atvejais neapsiėjo be nešvankybių. Diskusija aiškiai parodė – mažų mažiausiai – paniekos lygį, kurie tiedu vyrai, pretenduojantys į galingiausią pasaulio postą, jaučia vienas kitam.

Vėliau D. Trumpo kampanija pareiškė, kad chaosas buvo strateginis. „Prezidentas Trumpas suvaldė situaciją, Bidenas pasirodė silpnas“, teigė kampanija, tvirtindama, kad D. Trumpas surengė „puikiausią debatų šou prezidentinėje istorijoje“.

Tačiau D. Trumpui ne kartą teko gintis, kol J. Bidenas kritikavo jo tvarkymąsi su pandemija, išvadindamas jį „rasistu“ dėl vykdomųjų įsakymų, kuriais buvo nutrauktas rasinio jautrumo ugdymas vyriausybėje, ir ragindamas jį susitaikyti su lapkričio rinkimų rezultatais.

Į tai D. Trumpas nedvejodamas atšovė: „Jei tai bus sąžiningi rinkimai, aš 100 proc. juos laimėsiu, bet jei matysiu, kad manipuliuojama dešimtimis tūkstančių biuletenių, su tuo tikrai nesitaikstysiu“, – sakė jis.

Diskusijoje, kuri tikrai pasitarnavo demokratams, D. Trumpas ne kartą išvengė Ch. Wallace’o raginimų pasmerkti jį remiančių baltaodžių pranašumo grupuotes.

„Norite juos pavadinti – kaip juos norite pavadinti? Sakykite pavadinimą, sakykite, nagi, –kalbėjo D. Trumpas. – Ką norėtumėte, kad aš pasmerkčiau?“

Bidenas irzta

Neilgai teko laukti, kol J. Bidenas pradės irzti, nes D. Trumpas ne kartą jį pertraukė ir įsiterpinėjo jam atsakinėjant. Bent du kartus jis pavadino D. Trumpą „klounu“, taip pat „blogiausiu kada nors valdžiusiu Amerikos prezidentu“, ir liepė prezidentui „užsičiaupti“.

Jis girdimai atsiduso, kai D. Trumpas pradėjo puolimą prieš J. Bideno sūnaus Hunterio užsienio verslo sandorius. Vėliau J. Bidenas emocingai gynė savo vaikus ir pareiškė, kad didžiuojasi Hunteriu, kuris įveikė narkotikų problemą, apkaltinęs D. Trumpą šmeižiant kariškius, tarp kurių buvo ir jo velionis sūnus Beau.

Savo ruožtu D. Trumpas įžeidinėjo J. Bideno intelektą ir šaipėsi iš jo šeimos.

Apsisvaidymas „komplimentais“ greitai išvirto į atvirą konfliktą po to, kai D. Trumpas atsakė į pirmąjį klausimą apie savo numatytą įpėdinę, kuri turėtų pakeisti velionę Aukščiausiojo Teismo teisėją Ruth Bader Ginsburg. D. Trumpas pareiškė, kad jis turi teisę pakeisti ją nedelsdamas, o J. Bidenas teigė, kad pirmiausia turėtų pasisakyti JAV rinkėjai.

„Mes laimėjome rinkimus“, – sakė D.Trumpas apie savo sprendimą pasirinkti kandidatę Amy Coney Barrett, nors iki rinkimų liko šiek tiek daugiau nei mėnuo. „Rinkimai turi pasekmes. Mes turime Senatą, turime Baltuosius rūmus ir turime fenomenalią kandidatę.“

J. Bidenas, dažnai kalbėjęs tiesiai į kamerą, pareiškė, kad D. Trumpas ir A. C. Barrett nori anuliuoti Prieinamos sveikatos priežiūros aktą, suteikiantį 20 milijonams žmonių sveikatos draudimą.

„Amerikos žmonės turi teisę nuspręsti, kas taps Aukščiausiojo Teismo teisėju“, – sakė J. Bidenas.

Kandidatams besikivirčijant dėl sveikatos politikos, Ch. Wallace’as pabandė įsikišti, bet D. Trumpas pasiskundė: „Kaip suprantu, jums nepatinka mano nuomonė.“

Koronavirusas, „protingas“

Vėliau Ch. Wallace’as paklausė apie D. Trumpo atsaką į koronaviruso pandemiją, per kurią jau mirė daugiau kaip 200 000 amerikiečių, ir kodėl rinkėjai turėtų tikėtis, kad J. Bidenas tvarkysis geriau.

„Nereikia panikuoti, – sakė J. Bidenas žiūrovams. – Jis puolė į paniką. Jis vis dar neturi plano.“

„Netiesa“, – jį nutraukė D. Trumpas.

Donaldo Trumpo ir Joe Bideno debatai

„Jūs apskritai nebūtumėte susitvarkęs taip, kaip susitvarkėme mes. Jūsų kraujyje to nėra“, –pareiškė jis J. Bidenui, teigdamas, kad „milijonai“ amerikiečių būtų mirę, jei šaliai būtų vadovavęs buvęs viceprezidentas.

„Aš žinau, kaip atlikti darbą iki galo“, – atkirto J. Bidenas.

D. Trumpas pasigavo J. Bideno pastabą, kad jo krizės valdymas būtų „protingas“.

„Niekada nevartokite žodžio „protingas“, kalbėdamas su manimi“, – atšovė D. Trumpas, primindamas J. Bidenui, kad šis kartą sakė baigęs Delavero valstybinį universitetą, kai iš tiesų baigė Delavero universitetą.

J. Bidenas prunkštelėjo. „Oi, tik nereikia.“

„Joe, jūs nė pro kur nesate protingas“, – pridūrė D. Trumpas.

D. Trumpas ir J. Bidenas nesutarė, ar amerikiečiai turėtų dėvėti kaukes, kad suvaldytų viruso plitimą. Daugelis D. Trumpo aplinkos žmonių auditorijoje buvo be kaukių, o kai debatus rėmusio akademinio medicinos centro „Cleveland Clinic“ gydytojas pasiūlė jiems kaukes, jie atsisakė.

J. Bideno aplinka buvo su kaukėmis. Jis priminė, kad JAV ligų kontrolės ir prevencijos centro direktorius šį mėnesį sakė, jog visuotinis kaukių dėvėjimas užbaigtų JAV protrūkį. D. Trumpas atkirto, kad kiti pareigūnai tvirtino „priešingai“.

„Nė vienas rimtas žmogus netvirtino priešingai“, – atsakė J. Bidenas.

Donaldo Trumpo ir Joe Bideno debatai

Mokesčių deklaracija

Likus kelioms valandoms iki debatų pradžios, J. Bidenas paskelbė savo naujausią mokes
ių deklaraciją, leisdamas suprasti, kad norėtų daugiau paaiškinimų apie prezidento mokesčius.

„Ar tiesa, kad sumokėjote 750 dolerių federalinių pajamų mokesčių“ 2016 ir 2017 metais, paklausė Ch. Wallace’as D. Trumpo, cituodamas neseniai „New York Times“ paskelbtą ataskaitą apie mokesčius, kuriuos prezidentas laikė paslaptyje.

D. Trumpas tiesiogiai neatsakė, bet pareiškė, kad sumokėjo milijonus dolerių mokesčių. „Parodykite mums savo mokesčių deklaracijas“, – įsiterpė J. Bidenas.

„Sumokėjau 38 milijonus dolerių vienais metais, sumokėjau 27 milijonus dolerių kitais metais“, – atsakė D. Trumpas, nepatikslindamas, apie kuriuos metus kalba.

Ch. Wallace’as pakartojo savo klausimą apie 2016 ir 2017 metus.

„Milijonus dolerių, – atsakė D. Trumpas. – Ir jūs tai pamatysite.“

Remiantis antradienį paskelbta deklaracija, 2019 m. J. Bidenas sumokėjo beveik 300 000 dolerių pajamų mokes
ių. Tuo tarpu milijardierius D. Trumpas 2016 ir 2017 m. sumokėjo 750 dolerių, o per dešimt iš pastarųjų 15 metų – nieko, rašo „New York Times“.

Hunterio Bideno puolimas

Klausimas apie D. Trumpo ekonominius nuopelnus privedė prie ginčų apie Kiniją ir abiejų kandidatų šeimas.

„Pažiūrėkite, ką jis iš tikrųjų padarė. O padarė labai nedaug“, – sakė J. Bidenas, kritikuodamas D. Trumpo vadinamąjį „pirmojo etapo“ prekybos susitarimą su Kinija. „Kinija ištobulino vagystės meną.“

D. Trumpas pasigavo kritiką ir perėjo prie Hunterio Bideno puolimo, reikalaudamas sužinoti, ar J. Bideno sūnus pasisavino iš Kinijos „milijardus dolerių“, ir tvirtindamas, kad „Maskvos mero žmona davė jūsų sūnui tris su puse milijono dolerių.“

Atsidusęs J. Bidenas atsakė: „Tai netiesa. Tai buvo visiškai paneigta.“

D. Trumpas vėl pradėjo jį pertraukinėti, tvirtindamas, kad teiginys melagingas.

„Kalbant su šituo klounu sunku įterpti bent vieną žodį“, – pasakė J. Bidenas.

Donaldo Trumpo ir Joe Bideno debatai

„Jis rasistas“

Ch. Wallace’as paprašė D. Trumpo paaiškinti, kodėl jis nusprendė nutraukti rasinio jautrumo mokymus, skirtus vyriausybei ir federaliniams rangovams. D. Trumpas atsakė: „Nutraukiau, nes jie buvo rasistiniai“ ir „mokė žmones nekęsti mūsų šalies, o aš to tikrai neleisiu“.

„Niekas to nedaro, – atsakė J. Bidenas. – Jis pats yra rasistas.“

Tai paskatino Ch. Wallace’ą paraginti D. Trumpą pasmerkti baltuosius suprematistus.

„Aišku, aš noriu tai padaryti, tik kad beveik viskas, ką matau, ateina iš kairiojo sparno, o ne dešiniojo. Esu pasirengęs padaryti bet ką, noriu matyti taiką“, – pasakė jis.

J. Bidenas atsakė, kad jis turėtų pasmerkti „Išdidžius vaikinus“ („Proud Boys“) – baltųjų vyrų, D. Trumpo šalininkų, grupuotę, dalyvavusią protestuose ir gatvės riaušėse su kairiaisiais demonstrantais.

„Išdidūs vaikinai? – atsiliepė D. Trumpas. – Atsitrauk ir stebėk, bet štai ką pasakysiu, štai ką pasakysiu, reikia kažką daryti su antifašistais ir kairiaisiais, nes tai nėra dešiniojo sparno problema.“

„NBC News“ pranešė, kad grupuotės nariai socialiniuose tinkluose džiaugėsi jo pastabomis.

„Didžiuojuosi savo sūnumi“

Vėliau J. Bidenas grąžino diskusiją prie savo šeimos, atkreipdamas dėmesį į Beau Bideno karo tarnybą ir kaltindamas D. Trumpą, kad šis kariškius išvadino „nevykėliais“ – turėdamas omenyje šio mėnesio pradžioje paskelbtą Atlanto ataskaitą apie prezidento panieką kariuomenei.
D. Trumpas kaltinimus atmetė.

„Jis nebuvo nevykėlis, – sakė J. Bidenas. – Jis buvo patriotas, ir visi ten likę žmonės buvo didvyriai.“

„Aš nepažįstu Beau. Pažįstu Hunterį“, – atkirto D. Trumpas, pareiškęs, kad jis buvo „negarbingai atleistas“ dėl „kokaino vartojimo“.

„Nė vienas iš šių dalykų nėra tiesa, – atsakė J. Bidenas, kreipdamasis į žiūrovus. – Mano sūnus, kaip ir daugelis jums pažįstamų žmonių, turėjo problemų su narkotikais. Jis jas išsprendė. Jis susitvarkė. Jis dirbo su savimi. Aš juo didžiuojuosi, didžiuojuosi savo sūnumi.“

Hunteris Bidenas buvo atleistas iš karinės tarnybos dėl narkotikų vartojimo.