„Jungtinės Valstijos smerkia politiškai motyvuotą apkaltinamąjį nuosprendį Baltarusijos opozicijos veikėjams Maryjai Kalesnikavai ir Maksimui Znakui ir gėdingą nuosprendžio skyrimą“, – sakoma pareiškime.

Pirmadienį Minsko teismas opozicijos įsteigtos Koordinacinės tarybos prezidiumo nariams M. Kalesnikavai ir M. Znakui skyrė atitinkamai 11 ir 10 metų laisvės atėmimo bausmes.

Baltarusių teisių gynimo organizacijos juos laiko politiniais kaliniais.

M. Kalesnikava pernai vadovavo istoriniams protestams prieš Aliaksandro Lukašenkos režimą. M. Znakas yra teisininkas ir taip pat vienas opozicijos aktyvistų.

Per teismą, kuris vyko už uždarų durų, jie abu buvo kaltinami siekiais pakenkti nacionaliniam saugumui ir sąmokslu siekiant nekonstituciniu būdu užgrobti valdžią.

„Gaila, bet šie nuosprendžiai yra dar vienas įrodymas, kad režimas visiškai nepaiso Baltarusijos žmonių žmogaus teisių ir pagrindinių laisvių “, – pareiškė JAV valstybės departamentas.

„Mes kartojame savo raginimą nutraukti represijas prieš Baltarusijos žmones už tai, kad jie naudojasi savo žmogaus teisėmis Baltarusijoje ir už jos ribų, ir nedelsiant besąlygiškai paleisti visus politinius kalinius, įskaitant M. Kalesnikovą ir M. Znaką“, – priduriama pareiškime.

Praėjusį mėnesį JAV prezidentas Joe Bidenas (Džo Baidenas) pasirašė vykdomąjį įsaką dėl naujų sankcijų, nukreiptų prieš daugybę Baltarusijos pareigūnų, verslo vadovų ir įmonių. Sankcijas Baltarusijai JAV taiko nuo 2006 metų.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (31)