Be kita ko, prieglobsčio prašymus ateityje bus galima pateikti tik esant už JAV ribų. Migrantai, kurie atvyksta į šalį tiesiog kirsdami sieną, nebegalės Jungtinėse Valstijose prašytis prieglobsčio.

Ši nuostata akivaizdžiai skirta pabėgėliams iš Pietų ir Lotynų Amerikos, kurie mėgina per Meksiką patekti į JAV. Skaičiuojama, kad per mėnesį tokių žmonių būna 200 000. Dauguma jų palieka savo gimtąsias šalis, pavyzdžiui, Venesuelą ar Kolumbiją, bėgdami nuo skurdo ir smurto – ir po ilgo kelio galiausiai pėsčiomis pasiekia JAV, kur daugelis prašo politinio prieglobsčio.

Remiantis planuojamomis naujomis taisyklėmis, tam bus užkirstas kelias. Pabėgėliai prieglobsčio prašymą galės pakeiti tik arba vienoje iš tranzitinių šalių, arba per programėlę internetu. Jie taip pat turės prašyti susitikimo su migracijos pareigūnu. Jei to nedarys ir tiesiog atvyks į JAV, automatiškai neteks teisės į prieglobstį.

Dėl naujų priemonių, kurias antradienį paskelbė JAV vyriausybė, bus diskutuojama 30 dienų. Tada, po galimų pataisų, jos bus galutinai priimtos. Priemonės turėtų įsigalioti vėliausia gegužę, kai, kaip planuojama, bus atšaukti dabar galiojantys labai griežti COVID įvažiavimo ribojimai.

Pagalbos organizacijos iš karto sukritikavo J. Bideno pasiūlymus.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją