Teisėjos Rosemary Collyer keturių puslapių nurodymas buvo paskelbtas po griežtos Teisingumo departamento generalinio inspektoriaus ataskaitos, kurioje sakoma, kad FTB nuslėpė svarbią informaciją, 2016 ir 2017 metais teikdamas keturias paraiškas dėl leidimo sekti Carterį Page'ą (Karterį Peidžą), palaikiusį glaudžius ryšius su Rusija.

R. Collyer nurodymas yra retas viešas pareiškimas iš FISC, kuris daugiausia dirba slaptai, nes gauna paraiškas iš FTB ir Teisingumo departamento dėl leidimų sekti JAV teritorijoje žmones, laikomus galimais užsienio agentais. Ši direktyva galėtų nulemti esmines permainas dėl to, kaip FTB naudoja galingą sekimo įrankį, kurį šalininkai laiko gyvybiškai svarbiu kovojant su terorizmu ir šnipinėjimu, o kritikai vadina neapsaugotu nuo piktnaudžiavimo.

„Dažnai FTB personalo pristatymai pasirodydavo esą nepagrįsti ar prieštaraujantys jų turimai informacijai; jie taip pat dažnai nuslėpdavo savo byloms nepalankią informaciją, todėl kyla klausimų, ar informacija kitose FTB paraiškose yra patikima“, – rašė R. Collyer.

Pasak jos, be išsamios ir tikslios informacijos Teismas „negali deramai užtikrinti, kad vyriausybė elektroninį sekimą užsienio žvalgybos tikslais vykdytų tik tuomet, kai būna pakankamas faktinis pagrindas“.

R. Collyer nurodė FTB iki sausio 10-osios pranešti, ką jis nuveikė ir ką planuoja daryti, kad užtikrintų savo paraiškose dėl pasiklausymo pateikiamos informacijos tikslumą.

FTB savo pareiškime sekimo orderius pavadino „būtinu įrankiu vykdant su nacionaliniu saugumu susijusius tyrimus“ ir sakė, kad yra įsipareigojęs drauge su Teisingumo departamentu ir FISC „užtikrinti proceso pagal FISA (Užsienio žvalgybos stebėjimo įstatymą) tikslumą ir išbaigtumą“.

Vyriausybės sekimo įstaigas jau seniai bando tikrinti demokratai ir civilinio libertarizmo atstovai, nepritariantys itin slaptam FISC pobūdžiui ir laikantys jį institucija, iš esmės mechaniškai tvirtinančia FTB prašymus. Šiame teisme patvirtinama didžioji dauguma FTB paraiškų.

Dauguma sekimo orderių nenulemia baudžiamųjų persekiojimų, o tais atvejais, kai nulemia, atsakovai automatiškai neturi teisės pamatyti atitinkamų paraiškų.

Praėjusią savaitę respublikonai, kurie anksčiau rėmė didelius Teisingumo departamento sekimo įgaliojimus, paragino keisti padėtį ir akcentavo įtarimus, kad buvo neteisingai elgiamasi su D. Trumpo kampanijos padėjėju.

Pietų Karolinai atstovaujantis respublikonų senatorius Lindsey Grahamas, D. Trumpo sąjungininkas ir Senato Teismų komiteto pirmininkas, išreiškė pasitenkinimą, kad FISC „pasmerkė“ FTB.

Pasak L. Grahamo, jis su respublikonais ir demokratais sieks „permainų, kad būtų geriau apsaugotos pilietinės laisvės išsaugant mūsų pajėgumus stebėti užsienio sekimą, nukreiptą prieš mūsų ekonominius ir nacionalinio saugumo interesus“.

FTB teikdama minėtas paraiškas didele dalimi rėmėsi opozicijos tyrimais, kuriuos surinko buvęs britų žvalgybos agentas Christopheris Steele'as. Jo tyrimus dėl Rusijos ir D. Trumpo ryšių finansavo demokratai.

Teisingumo departamento generalinis inspektorius Michaelas Horowitzas sakė, kad jo biuras nustatė mažiausiai 17 reikšmingų klaidų ir nutylėjimų paraiškų teikimo proceso metu, įskaitant vieno FTB teisininko elektroninio laiško pakeitimą.

Generalinis inspektorius sakė, jog siekdamas atnaujinti tuos orderius FTB nuslėpė nuo Teisingumo departamento ir, tuo pačiu, FISC svarbią informaciją, kuri prieštaravo prielaidai, kad C. Page'as buvo Rusijos šnipas. Pats C. Page'as neigia padaręs ką nors neteisėta ir niekada nebuvo apkaltintas jokiais nusikaltimais.

Pateikdamas pavyzdį M. Horowitzas sakė, kad FTB neįtraukė į paraišką klausimų dėl Ch. Steele'o ataskaitos patikimumo ir fakto, kad C. Page'as anksčiau palaikė ryšius su kita vyriausybės agentūra.

FTB direktorius Christopheris Wray praeitą savaitę interviu naujienų agentūrai AP sakė, kad ataskaitoje įvardijamos „nepriimtinos“ problemos, kurios yra „nebūdingos mūsų institucijai“. Jo teigimu, FTB imasi daugiau kaip 40 koreguojamųjų veiksmų šiems klausimams išspręsti.