A. Blinkenas taip pat paragino Izraelį dėti pastangas, kad būtų išvengta civilių žūčių.

Už Izraelio ir palestiniečių reikalus atsakingas valstybės sekretoriaus pavaduotojas Hady Amras išvyks trečiadienį ir susitiks tiek su izraeliečių, tiek palestiniečių lyderiais, sakė JAV pareigūnai.

„Jis ragins mano ir prezidento [Joe] Bideno vardu deeskaluoti smurtą“, – žurnalistams sakė A. Blinkenas.

Diplomatijos vadovas taip pat telefonu pasikalbėjo su Izraelio premjeru Benjamin Netanyahu ir paragino abi konflikto puses sustabdyti kautynes.

A. Blinkenas „pakartojo savo raginimą visoms šalims deeskaluoti įtampą ir sustabdyti smurtą“, sakoma Valstybės departamento pranešime.

Kiek anksčiau Pentagonas informavo, jog JAV gynybos sekretorius Lloydas Austinas paskambino izraeliečių gynybos ministrui Benny Gantzui ir išreiškė palaikymą Izraelio „teisėtai teisei ginti save ir savo žmones“, bet taip pat pat paragino imtis priemonių taikai atkurti.

Vienas aukšto rango JAV pareigūnas atskirai sakė, kad tikriausiai bus užmegzta tolesnių aukšto lygio kontaktų su svarbiais regiono veikėjais, įskaitant Jordaniją ir Egiptą, nors Vašingtonas nepalaiko ryšių su Gazos Ruožą kontroliuojančiu islamistų judėjimu „Hamas“, kurį laiko teroristine grupuote.

A. Blinkenas sakė, kad vaizdai iš palestiniečių anklavo, kuriuose matyti žuvę civiliai, įskaitant vaikus, yra „šiurpūs“, bet teisino Izraelio smūgius Gazos Ruožui, rengiamus atsakant į „Hamas“ kovotojų raketų atakas.

„Manau, Izraeliui tenka papildoma našta mėginti daryti viską, ką jie gali, kad išvengtų civilių aukų, nors teisėtai atsako gindami savo žmones“, – kalbėjo valstybės sekretorius.

Visgi A. Blinkenas pabrėžė, kad „yra labai aiškus ir absoliutus skirtumas tarp teroristinės organizacijos „Hamas“, kuri beatodairiškai žeria raketas – iš tikrųjų taikydamasi į civilius – ir Izraelio atsako ginantis“.

Maskva ragina skubiai sušaukti Artimųjų Rytų ketverto susitikimą

Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas trečiadienį paragino skubiai surengti Artimųjų Rytų ketverto susitikimą, galintį padėti sustabdyti smurtą tarp Izraelio ir palestiniečių.

Kalbėdamas šalia Jungtinių Tautų generalinio sekretoriaus Antonio Guterreso, S.Lavrovas pareiškė: „Šiandien priėjome bendrą nuomonę, kad aktualiausias uždavinys – sušaukti tarptautinių tarpininkų ketvertą – Rusiją, Jungtines Valstijas, JT ir Europos Sąjungą.“

Prezidento J. Bideno administracija anksčiau paragino savo sąjungininką Izraelį nukreipti kitu maršrutu padėtį dar labiau galėjusias komplikuoti eitynes Jeruzalėje, taip pat neleisti iškeldinti palestiniečių iš aneksuotos Šventojo miesto rytinės dalies, kad tai nesužadintų naujų smurto pliūpsnių.

Ankstesnio JAV prezidento Donaldo Trumpo administracijos palaikymas Izraeliui buvo karingas ir besąlygiškas, bet A. Blinkenas grįžo prie ankstesnės Vašingtono pozicijos, kad galiausiai turėtų būti įkurta nepriklausoma Palestinos valstybė.

„Šis smurtas mus dar labiau tolina nuo šio tikslo“, – perspėjo amerikiečių diplomatijos vadovas.

„Esame įsitikinę, kad palestiniečiai ir izraeliečiai vienodai nusipelnė gyventi saugiai, ir toliau angažuosimės su izraeliečiais, palestiniečiais ir kitais partneriais regione, ragindami deeskaluoti ir grąžinti ramybę“, – pridūrė A. Blinkenas.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (42)