Vakcinų siuntos į tris pirmąsias šals iškeliaus artimiausiomis dienomis. Iš viso per kelias artimiausias savaites vakcinų „Johnson & Johnson“, „Moderna“ arba „Pfizer-BioNTech“ gaus 49 Afrikos šalys.

Džibutis ir Burkina Fasas gaus 151 200 dozių vakcinos „Johnson & Johnson“, o Etiopija jos sulauks 453 600 dozių, pranešė Joe Bideno administracijos aukšto rango pareigūnas.

Afrikai skirtos vakcinų siuntos derinamos su daugiašalėmis organizacijomis, įskaitant Afrikos Sąjungą ir tarptautinę vakcinų platinimo programą COVAX, kurią remia Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) kartu su vakcinų aljansu GAVI.

Pasaulis patiria vis didesnį itin užkrečiamos COVID-19 delta atmainos, keliančios naujus užsikrėtimų protrūkius nuo Australijos iki JAV ir Afrikos, poveikį.

Iš viso su COVID-19 siejamų mirčių skaičius Afrikoje per savaitę išaugo 43 procentais, žemyne trūksta lovų intensyvios slaugos skyriuose ir deguonies, ketvirtadienį pranešė PSO.

„Bendradarbiaudama su Afrikos Sąjunga ir COVAX JAV didžiuojasi galėdama paaukoti 25 milijonus vakcinų nuo COVID-19“, – sakė JAV valstybės departamento koordinatorė COVID-19 ir pasaulio sveikatos priežiūros klausimais Gayle Smith.

„Bideno administracija yra pasiryžusi vadovauti pasaulio atsakui į pandemiją“, – nurodė ji.

Specialusis Afrikos Sąjungos pasiuntinys Strive'as Masiyiwa sakė, kad šios vakcinos bus dar vienas postūmis, siekiant įgyvendinti Afrikos Sąjungos užsibrėžtą tikslą paskiepyti 60 proc. gyventojų, „ypač dabar, kai mes susiduriame su trečiąja banga virtinėje Afrikos šalių“.

Pagalbą koordinuoti padedančio banko „Afreximbank“ prezidentas Benedictas Oramah šią JAV dovaną pavadino „sveikintinu, reikšmingu gestu“.

Skaičiuojant ir kitas priemones, yra „pagrindo būti optimistiškam, kad Afrikos Sąjungos tikslas paskiepyti bent 60 procentų bus pasiektas“, pareiškė jis.

Nevienodas vakcinų tiekimas

Pasaulyje siaučiant koronavirusinei pandemijai vakcinos tiekiamos labai nevienodai. Skurdesni regionai jų gauna mažiau, o JAV ir turtingosios šalys gali vykdyti plataus masto vakcinacijos programas.

Tai paskatino pasaulyje vadinamąją vakcinų diplomatiją, ir tokios geopolitinės galios bei vakcinų gamintojos kaip Kinija ir Rusija sulaukė kaltinimų naudojantis vakcinomis siekiant savo strateginių tikslų.

Jungtinės Valstijos neigia, kad konkuruoja su savo varžovėmis, tačiau vienas J. Bideno prioritetų – JAV lyderystė tarptautinei bendruomenei siekiant numalšinti pasaulinę krizę.

Jis pažadėjo iš viso skirti 80 mln. dozių vakcinų užsienio šalims.

J. Bideno administracija taip pat įsipareigojo skirti dar 2 mlrd. JAV dolerių (1,69 mlrd. eurų) programai COVAX.

Be to, JAV perka 500 mln. dozių „Pfizer-BioNTech“ vakcinų Afrikos Sąjungai ir 92 mažiau pasiturinčioms šalims.

Neseniai Britanijoje vykusiame Didžiojo septyneto (G-7) viršūnių susitikime JAV partnerės sutiko paaukoti dar 500 mln. dozių.

Iš viso JAV jau padovanojo maždaug 40 mln. dozių vakcinų įvairioms šalims nuo Hondūro iki Pietų Korėjos, skelbia Baltieji rūmai.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)