Likus trims dienoms iki Irano termino, po kurio jis žada, jei nebus atšauktos D. Trumpo sankcijos, apriboti Jungtinių Tautų inspekcijas savo branduoliniuose objektuose, naujasis JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas drauge su Europos galiomis įspėjo, kad toks žingsnis būtų pavojingas.

Praėjus kelioms valandoms po A. Blinkeno vaizdo konferencijos su kolegomis iš Prancūzijos, Jungtinės Karalystės ir Vokietijos, Europos išorės veiksmų tarnybos (EEAS) generalinio sekretoriaus pavaduotojas politiniams reikalams Enrique Mora per socialinį tinklą „Twitter“ pasiūlė „neformalų susitikimą“, kuriame dalyvautų Iranas, o Jungtinės Valstijos su tuo sutiko.

„Jungtinės Valstijos priims Europos Sąjungos vyriausiojo įgaliotinio kvietimą dalyvauti [grupės] P5+1 ir Irano susitikime diplomatiniam keliui į priekį dėl Irano branduolinės programos aptarti“, – sakė Valstybės departamento atstovas Nedas Price'as.

P5 – JT Saugumo Tarybos narės Britanija, Kinija, Prancūzija, Rusija, JAV – ir Vokietija 2015 metais pasirašė tuometinio JAV prezidento Baracko Obamos remtą susitarimą su Iranu, įsipareigojusiu smarkiai apriboti savo branduolinę programą mainais į ekonominių sankcijų švelninimo pažadus.

Ankstesnis JAV prezidentas D. Trumpas 2018 metais pasitraukė iš susitarimo ir sugrąžino griežtas sankcijas, siekdamas parklupdyti Iraną.

Kol kas neaišku, ar Iranas taip pat norės susitikti su amerikiečiais. Teheranas reikalauja atšaukti D. Trumpo sankcijas ir tik tada žada atšaukti savo protesto priemones, dėl kurių dabar nevykdo visų savo įsipareigojimų pagal minimą susitarimą.

Vienas JAV aukšto rango pareigūnas sakė, kad J. Bideno administracija demonstruoja gerą valią ir siūlomą susitikimą vertina kaip „ilgo kelio“ susitarimui atkurti ir išplėsti pradžią.

Jei Iranas atsisakys susitikti, tai prieštaraus „jų deklaruotam požiūriui, kad jie nori sugrįžti, jei mes sugrįžtume“.

„Taip nebus vienai šaliai paprasčiausiai sakant kitai, ką daryti“, – pridūrė pareigūnas, nesutikęs viešinti savo pavardės.

Atšaukiami D. Trumpo žingsniai

J. Bidenas tvirtina, kad jis nepašalins D. Trumpo sankcijų tol, kol Iranas nesugrįš prie reikalavimų laikymosi, tačiau jo administracija ketvirtadienį atšaukė du simbolinius savo pirmtakės veiksmus.

Laiške Jungtinėms Tautoms JAV teigė nebemanančios, kad ši tarptautinė organizacija turi atkurti visas sankcijas Iranui.

Praėjusiais metais A. Blinkeno pirmtakas Mike'as Pompeo pareiškė, kad jo šalis turi teisę reikalauti atlikti „šuolį atgal“ ir grąžinti JT sankcijas Iranui, nors prezidentas D. Trumpas yra išvedęs savo šalį iš 2015 metų sutarties tarp Irano ir šešių galingųjų šalių, kuriai pritarė JT Saugumo Taryba.

JAV misija prie JT tada paskelbė pareiškimą, kuriame sakoma, kad Jungtinės Valstijos „turi tvirtą teisinį pagrindą inicijuoti sankcijų atkūrimą“ remiantis Saugumo Tarybos rezoliucija, kuria buvo išreikštas pritarimas 2015 metų branduoliniam susitarimui.

Šį JAV argumentą tada atmetė ir JT, ir artimos Vašingtono sąjungininkės.

„Kai mūsų [reikalavimą] atmeta 14 balsų prieš vieną, mums labai sunku efektyviai dirbti Saugumo Taryboje“, – sakė vienas JAV pareigūnas, aiškindamas naujausią J. Bideno administracijos sprendimą.

Jis „mus vėl sugrąžina į padėtį, kurioje galime dirbti laikydamiesi šios sistemos ir dirbdami su artimiausiais sąjungininkais, visų pirma sprendžiant su Iranu susijusius mūsų rūpesčius“, pridūrė pareigūnas.

J. Bideno administracija taip pat atšaukė griežtus judėjimo apribojimus Irano diplomatams Niujorke, kuriems buvo uždrausta laisvai judėti po miestą, išskyrus keletą kvartalų aplink Jungtines Tautas ir savo misiją.

Dabar Irano diplomatams galios tokios pat taisyklės kaip ir šalių, turinčių prastus santykius su Jungtinėmis Valstijomis, pavyzdžiui, Šiaurės Korėjos, diplomatams. Jie privalės kreiptis dėl leidimo, jei norės vykti toliau nei 40 km spinduliu nuo Manhatano centro.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)