Ši suma nustatyta konservatyviai įvertinus pajamas iš jo kartelio narkotikų pardavimo Jungtinėse Valstijose.

JAV federalinio prokuroro Richardo Donoghue pateiktame prašyme pabrėžiama, jog valdžios institucijos „turi teisę konfiskuoti visą turtą, tiesiogiai ar netiesiogiai įgytą kaltinamajam vykdant su narkotikais susijusius nusikaltimus“.

Remiantis įvairių liudininkų minėtomis narkotinių medžiagų kainomis, Sinaloa kartelis per 25 metus J. Guzmano vadovavimo metus iš prekybos kokainu, marihuana ir heroinu uždirbo atitinkamai 11,8 mlrd. dolerių (10,5 mlrd. eurų), 846 mln. dolerių (753 mln. eurų) ir 11 mln. dolerių (9,8 mln. eurų), nurodo JAV teisėsauga.

Šie pinigai buvo išplauti ir panaudoti mokėjimams kartelio darbuotojams ir tiekėjams. Už juos taip pat buvo perkama ryšių įranga bei „lėktuvai, povandeniniai laivai ir kitos transporto priemonės“.

Vyriausybė neprivalo įrodyti, jog kaltinamasis gali sumokėti lėšas, kurias nuspręsta konfiskuoti; ji teturi pateikti svaresnių įrodymų ir įrodyti, kad jos siekiama suma yra konfiskuotina“, – penktadienį pažymėjo prokurorai.

J. Guzmano advokatas Jeffrey Lichtmanas JAV žiniasklaidai pareiškė, jog toks reikalavimas yra „daugiausia teorinis reikalas, nes vyriausybė taip ir nesurado ir neatpažino nė cento iš šios 12,7 mlrd. JAV dolerių pajamų sumos, kurią tariamai uždirbo ponas Guzmanas“.

Po tris mėnesius trukusio teismo proceso 62 metų J. Guzmanas vasarį buvo pripažintas kaltu. Jis buvo apkaltintas per 25 metų laikotarpį į Jungtines Valstijas įvežęs šimtus tonų kokaino, heroino, metamfetamino ir marihuanos.

Prisiekusiesiems išklausius parodymus, kaip meksikietis mušdavo jam trukdžiusius žmones, juos nušaudavo ir net laidodavo gyvus, jis taip pat buvo nuteistas už pinigų plovimą ir neteisėtą ginklų laikymą.

Vienas buvęs „El Chapo“ bendrininkas teisme papasakojo, jog 10-ąjį dešimtmetį narkotikų baronas, kuris tuomet buvo pasiekęs savo galios viršūnę, gyveno prabangų gyvenimą. Jis turėjo keturis asmeninius lėktuvus, kuriais keliavo po pasaulį, pajūrio vilą Akapulke ir privatų zoologijos sodą savo didžiulėse žemės valdose Gvadalacharoje.

Šiuo metu neaišku, kuris 2017 metų sausį Jungtinėms Valstijoms išduoto J. Guzmano turtas tebepriklauso jam, o kuris buvo perduotas jo šeimos nariams ar draugams.

Nuosprendį J. Guzmanui planuojama paskelbti liepos 17 dieną. Manoma, kad jis bus nuteistas kalėti iki gyvos galvos.