„Tiesioginis susitikimas neplanuojamas“, – per spaudos konferenciją sakė Rusijos užsienio reikalų ministerijos atstovė spaudai Marija Zacharova.

„S. Lavrovas ir A. Blinkenas antradienį pasikalbės telefonu“, – nurodė ji.

Šis pokalbis įvyks po Jungtinių Tautų Saugumo Tarybos posėdžio dėl Ukrainos, Vašingtonui žadant bendrai su sąjungininkėmis griežtinti sankcijas Maskvai, jei ši nuspręstų surengti invaziją į kaimyninę šalį.

Saugumo Tarybos posėdis įvyks vėliau pirmadienį, augant nerimui dėl neišvengiamos invazijos, nors Kremlius neigia ją planuojantis.

Pokalbis telefonu bus naujausias iš virtinės aukšto rango Maskvos, Briuselio ir Vašingtono diplomatų pokalbių, surengtų dėl konflikto Ukrainoje ir nerimą keliančios saugumo padėties Europoje.

Jungtinės Valstijos ir Jungtinė Karalystė sekmadienį paskelbė apie planus įvesti naujų ir „niokojančių“ ekonominių sankcijų Rusijai, Vašingtonui ir jo sąjungininkėms didinant pastangas atgrasyti Maskvą nuo bet kokios invazijos.

Augant įtampai, Jungtinės Valstijos pareiškė esančios pasirengusios atremti bet kokią „dezinformaciją“, kurią Maskva galėtų paskelbti per JT Saugumo Tarybos sesiją, turinčią pritraukti kone daugiausiai dėmesio per pastaruosius kelerius metus.

Rusija pirmadienį tikriausiai bandys blokuoti 15 narių tarybos posėdį, kurio prašė Vašingtonas, „tačiau Saugumo Taryba yra vieninga. Vieningu balsu raginsime rusus pasiaiškinti“, televizijai „ABC News“ pareiškė JAV ambasadorė JT Linda Thomas-Greenfield.

„Eisime į salę pasirengę juos išklausyti, bet nesileisime blaškomi jų propagandos, – sekmadienį sakė ji. – Būsime pasirengę atsakyti į bet kokią dezinformaciją, kurią jie bandys skleisti per šį susitikimą.“

„Putinas nesustos“

JAV valstybės sekretoriaus pavaduotoja Victoria Nuland CBS sakė, kad praėjusią savaitę Vašingtono ir NATO Rusijai pateiktas pasiūlymas saugumo klausimais galėjo sudominti Maskvą.

Tuo metu JAV Senato Užsienio reikalų komiteto pirmininkas demokratas Bobas Menendezas užėmė griežtą poziciją, pareiškęs, kad Vašingtonui yra itin svarbu rusų prezidentui Vladimirui Putinui pasiųsti tvirtą žinią, kad bet kokia agresija prieš Ukrainą labai brangiai kainuotų.

Bobas Menendezas

„Putinas nesustos ties Ukraina“, – televizijai CNN sakė jis .

Anot B. Menendezo, dėl veiksmų, kurių Maskva jau ėmėsi Ukrainoje, gali būti imtasi tam tikrų bausmių, bet jei Rusija įsiveržtų į Ukrainą, būtų taikomos „triuškinančios sankcijos, kurios galiausiai sutriuškintų Rusiją“.

V. Nuland savo ruožtu pareiškė, kad Baltieji rūmai glaudžiai bendradarbiauja su Senatu ir kad bet kokios baudžiamosios priemonės bus „labai gerai suderintos“ su sąjungininkų Europoje priemonėmis.

Ji patikino, kad V. Putinas „tai smarkiai pajus“.

Tuo metu JK užsienio reikalų sekretorė Liz Truss pažadėjo netrukus pristatyti Londono ruošiamas sankcijas, skirtas paveikti „daug įvairesnius“ Rusijos ekonominius taikinius.

Kremlius pirmadienį pasmerkė šiuos JK planus, pavadindamas juos „atvira ataka prieš verslą“.

„Anglosaksai smarkiai didina įtampą Europos žemyne“, – pareiškė Kremliaus atstovas.

Pasak analitikų, virtinė sankcijų Rusijos bankams ir finansų institucijoms ne tik paveiktų kasdienį gyvenimą šioje šalyje, bet ir galėtų sukrėsti dideles ekonomikas Europoje ir kitur.