Tai jau antrasis Aukščiausiojo Teismo teisėjas, kurį išrenka D. Trumpas, ir tai džiugina konservatorius, kurių dalis už D. Trumpą balsavo būtent dėl šios priežasties. Antradienį prasidėjo posėdis, skirtas užduoti klausimus kandidatui, kurį dar turi patvirtinti Jungtinių Valstijų senatorius. Vos tik posėdžio pirmininkas paskelbė pradžią, demokratų senatoriai ėmė protestuoti vienas po kito.

Demokratai pyksta, nes antradienį vakare Baltieji rūmai iš tiesų perdavė 42 tūkst. puslapių dokumentų, susijusių su teisėju B. Kavanaugh. Demokratai teigia, kad Baltieji rūmai neatidavė dar maždaug 100 tūkst. puslapių dokumentų, susijusių su laikotarpiu, kai B. Kavanaugh dirbo George`o Busho jaunesniojo teisininkų komandoje.

„Mums nebuvo suteiktas priėjimas prie dokumentų, reikalingų, kad galėtume atlikti savo darbą. Todėl šis posėdis yra šarada ir pasityčiojimas iš mūsų normų. Pone pirmininke, prašau posėdį atidėti“, – kalbėjo JAV senatorius, demokratas Richardas Blumenthalis.

Respublikonai atkerta, kad iš viso komitetui buvo perduota 400 tūkst. puslapių dokumentų, to esą turėjo užtekti susidaryti nuomonę apie kandidato tinkamumą. Be demokratų, protestavo ir atėję žmonės. Pasak Kapitolijaus policijos, iš viso iš salės buvo išvestas 61 žmogus, iš pastato –dar 9. Beveik visi protestai buvo susiję su B. Kavanaugh pozicija dėl ginklų kontrolės, abortų, sveikatos apsaugos. Protestuotojai skandavo: „Demokratijos pabaiga“, „Balsuokite „ne“.

Pats kandidatas išsilaikė ramiai, analitikų teigimu, net pasirodė labai šiltas ir žavingas. Į kaltinimus šališkumu ir tai, kad jį D. Trumpas išsirinko dėl konservatyvių pažiūrų. teisėjas atsakė:

„Teisėjas turi būti nepriklausomas, nepaveikiamas visuomenės spaudimo. Mūsų nepriklausoma teismų sistema – didžiausias brangakmenis mūsų konstitucinėje respublikoje. Nepriklausomoje teismų sistemoje Aukščiausiasis Teismas yra paskutinė gynybos linija, užtikrinanti galių atskyrimą, teises ir laisves, garantuotas Konstitucijoje.“

Respublikonai tikisi per kelias savaites baigti perklausas ir iki spalio 1-osios surengti balsavimą. Norint patvirtinti B. Kavanaugh respublikonams reikia paprastos daugumos – 51 balso. Beveik neabejojama, kad teisėjas bus patvirtintas.