JAV Senatas patvirtino siūlymą skirti 300 mln. JAV dolerių (apie 263 mln. eurų) karinei pagalbai Ukrainai tiekti. Vieni iš dviejų JAV Kongreso rūmų palaimino 2016 m. karinio biudžeto projektą, kuriame numatoma tiekti Kijevui technikos ir ginklų. Už šį įstatymo projektą balsavo 71 Senato narys, prieš – 25.

Kaip rašo newsru.com, šiame įstatymo projekte bendra numatoma suma, skirta karinėms reikmėms, siekia beveik 612 mlrd. JAV dolerių (beveik 537 mlrd. eurų).

Gynybos ministras, koordinuodamas savo veiksmus su JAV valstybės sekretoriumi, turi teisę „mokymams, įrangai ir logistikai“ Ukrainoje išleisti 300 mln. JAV dolerių (apie 264 mln. eurų), o 20 proc. nuo bendros sumos, t.y. iki 60 mln. JAV dolerių (apie 53 mln. eurų) turi būti išleista būtent technikai ir ginklams.

Dabar šiam projektui teks gauti patvirtinimą Kongreso Atstovų rūmuose, kur šių metų gegužės mėn. priimta kita karinio biudžeto versija. Po to šis projektas bus svarstomas specialioje komisijoje ir tik tada bus perduotas šalies vadovui pasirašyti.

Jau anksčiau Baltieji rūmai tikino nesutinkantys su šiuo biudžeto projektu, taigi neatmetama galimybė, kad JAV prezidentas Barackas Obama vetuos šį įstatymo projektą.

Šis įstatymo projektas patvirtintas santykių tarp Rusijos ir Vakarų dėl JAV ketinimų dislokuoti ginklų Rytų Europoje atšalimo kontekste. Sprendimas dėl ginklų dislokavimo priimtas reaguojant į didžiausio pastaruoju metu masto paliaubų Donbase pažeidimo.

Kol kas Vašingtonas apsiriboja tiekdamas Ukrainai nemirtinų ginklų – karinių visureigių, bepiločių orlaivių ir kt. Galimybė tiekti Kijevui mirtinų ginklų Vašingtone pradėta svarstyti šių metų vasario mėn. pradžioje, dar kai „Normandijos ketvertas“ nebuvo pasirašęs Minsko susitarimų, po kurių Donbase formaliai laikomasi paliaubų. B. Obama atsisakė idėjos tiekti ginklų po Vokietijos kanclerės Angelos Merkel apsilankymo Vašingtone.

Separatistai savo ruožtu įsitikinę, kad Vašingtonas jau dabar tiekia ginklų Kijevui. Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas yra kalbėjęs apie „anoniminius tiekėjus“, kurie tiekia Ukrainai ginklų. Šių metų vasario mėn. paaiškėjo, kad ginklų Ukrainai tieks Jungtiniai Arabų Emyratai (JAE), o Lenkija ir Jungtinė Karalystė (JK) pažadėjo apmokyti Ukrainos karius.