Šiaurės Korėja sulauks lengvatų tik tada, jei imsis įtikinamų ir negrįžtamų branduolinio nusiginklavimo žingsnių“, - sekmadienį saugumo konferencijoje Singapūre susitikime su kolegomis iš Pietų Korėjos ir Japonijos pareiškė JAV gynybos sekretorius Jimas Mattisas.

JAV prezidentas Donaldas Trumpas penktadienį paskelbė, kad jis, kaip planuota, nori susitikti su Šiaurės Korėjos vadovu Kim Jong-unu. „Mes birželio 12-ąją susitiksime Singapūre“, - sakė jis po pokalbio su aukštu Šiaurės Korėjos pasiuntiniu Baltuosiuose rūmuose.

Dar praėjusią savaitę atrodė, kad istorinis susitikimas neįvyks. D. Trumpas laišku atšaukė susitikimą ir tai argumentavo Šiaurės Korėjos „atviru priešiškumu“. Tačiau kadangi Pchenjanas toliau tikino esąs atviras pokalbiams, D. Trumpas nurodė tęsti pasirengimą viršūnių susitikimui.

Šiame Singapūre vyksiančiame susitikime bus kalbama apie Šiaurės Korėjos branduolinę ir raketų programą, su kuria šalis jau daug metų provokuoja tarptautinę bendriją. Abi pusės pasisakė už „denukliarizaciją“. Tačiau iki šiol neaišku, ar Kim Jong-unas tai supranta taip pat, kaip D. Trumpas.

J. Mattisas iki šiol vengė viešai komentuoti būsimą viršūnių susitikimą. Per vadinamąjį „Shangri-La“ dialogą Singapūre jis dabar pareiškė, kad iki viršūnių susitikimo dar reikia įveikti „akmenuotą kelią“. Pietų Korėjos gynybos ministras Song Young Moo sakė, kad į D. Trumpo ir Kim Jong-uno susitikimą žvelgia „atsargiai optimistiškai“.