Valstybės departamento atstovė spaudai Jen Psaki teigė, kad išpuolio metu greičiausiai buvo naudojamos chloro dujos.

„Turime pagrindo manyti, jog atakos metu Kfar Zeitos miestelyje buvo panaudotos pramoninės nuodingos dujos, - aiškino J. Psaki. - Šiuo metu atliekame tyrimą nustatyti, ar su išpuoliu kaip nors susijusi Sirijos vyriausybė“.

Sirijos opozicijos aktyvistai tvirtina, kad balandžio 11 ir 12 dienomis vyriausybės sraigtasparniai Kfar Zeitos miestelyje mėtė statines su sprogmenimis ir chloro dujomis. J. Psaki paaiškino, jog chloro dujos nėra įtrauktos į naikintinų cheminių agentų sąrašą, nes Tarptautinė cheminio ginklo draudimo organizacija (OPCW) jas laiko "dvigubo naudojimo reagentais", labiau naudojamais pramonėje, o ne ginklų gamyboje.

„Į bet kokius pranešimus apie chemines atakas žiūrėsime labai rimtai, - įspėjo Valstybės departamento atstovė. - Dirbsime su OPCW, kad nustatytume, ar buvo padaryti kokie nors tarptautinio susitarimo pažeidimai“.

Jungtinių Tautų (JT) gruodį atliktas tyrimas atskleidė, kad pernai metų rugpjūtį Damasko Jobaro ir Goutos priemiesčiuose, kuriuos tuomet kontroliavo sukilėliai, buvo surengtos zarino dujų cheminės atakos, jų metu žuvo šimtai žmonių. Šis nusikaltimas sukėlė didelį tarptautinės bendruomenės, ypač JAV, pasipiktinimą, todėl Sirijos prezidentas Basharas al-Assadas sutiko sunaikinti savo cheminio ginklo arsenalus.

Sirijos vyriausybė jau praleido tarptautiniu susitarimu numatytą vasario 5 d. ribą, kuomet iš šalies turėjo būti išgabenti visi pavojingi chemikalai, dabar tą tikimasi padaryti iki balandžio pabaigos.