Pietų Karolinos gubernatorius Henry McMasteris nurodė beveik milijonui žmonių, gyvenančių valstijos rytinėje pakrantėje, palikti savo namus prieš galimą uragano smūgį ketvirtadienį.

Kaimyninės Šiaurės Karolinos gubernatorius nurodė evakuotis iš turistų pamėgtų vadinamųjų Išorinių krantų – salų ir nerijų virtinės, taip pat iš pakrantėje esančios Daro apygardos dalių. Tuo tarpu Virdžinijoje buvo paskelbta nepaprastoji padėtis.

„Tai labai pavojingas uraganas“, – sakė H. McMasteris ir pridūrė, kad nurodymai evakuotis iš pakrančių apygardų yra vykdytini „privalomai, ne savanoriškai“.

„Florence“ gali sukelti katastrofiškų potvynių JAV rytinės dalies rajonuose, jau merkiamuose liūčių, ir gali būti stipriausia regioną užklupusi audra per kelis pastaruosius dešimtmečius.

Šis 4 kategorijos uraganas pagal Saffiro-Simpsono penkiabalę skalę buvo 845 km į pietus pietryčius nuo Bermudos, sakoma pirmadienį 21 val. Grinvičo (24 val. Lietuvos) laiku paskelbtame Nacionalinio uraganų stebėjimo centro (NHC) pranešime. Jame nurodoma, kad uragano centras antradienį ir trečiadienį turi slinkti tarp Bermudos ir Bahamų.

Itin pavojingas

„Florence“ toliau sparčiai stiprėjo, – nurodė NHC. – Tikimasi, kad ketvirtadienį „Florence“ bus itin pavojingas didelis uraganas.“

Prezidentas Donaldas Trumpas socialiniame tinkle „Twitter“ uragano kelyje atsidūrusius gyventojus paragino paisyti valstijų ir vietos administracijų pareigūnų perspėjimų.

„Nuostabiems Šiaurės Karolinos, Pietų Karolinos ir visos Rytų pakrantės piliečiams: audra atrodo labai blogai!“ – rašė prezidentas, dėl artėjančio uragano atšaukęs penktadienį planuotą susitikimą su rinkėjais Džeksono mieste Misisipės valstijoje.

„Prašom imtis visų būtinų atsargumo priemonių. Mes jau pradėjome mobilizuoti savo išteklius, kad atitinkamai reaguotume, ir esame pasirengę jums padėti!“ – pridūrė D. Trumpas.

Atsargumo priemonės

Vienos ūkinių prekių parduotuvės Pietų Karolinos Čarlstono miesto centre vadovas Johnas Johnsonas sakė, kad karštligiškas baterijų, žibintuvėlių, plastiko plėvelės ir smėlio maišų pirkimas prasidėjo penktadienį.

Antradienį ryte gali būti paskelbtas štorminių potvynių ir uragano stebėjimas pietrytinių valstijų dalyse, nurodė NHC.

Jei uraganas „Florence“ nepakeis savo krypties, jis skaudžiausiai smogs abiem Karolinoms ir Virdžinijai.

Virdžinijos gubernatoriaus Ralpho Northamo biuras perspėjo dėl „katastrofiško potvynio į krašto gilumą, stipraus vėjo ir daug kur galimų elektros tiekimo sutrikimų“. Gyventojai perspėjami, kad didžiausią pavojų gyvybėms kels potvyniai.

JAV karinis jūrų laivynas paskelbė, kad norėdamas išvengti potencialios žalos rengiasi į atvirą jūrą išsiųsti maždaug 30 Virdžinijoje dislokuotų laivų.

Praėjusio savaitgalio liūtys Vašingtono rajone jau sukėlė potvynius Aleksandrijoje Virdžinijoje. Nacionalinė meteorologijos tarnyba paskelbė potvynių stebėjimą Potomako upės ruože.