Taip jis praėjus kelioms valandoms po atakų įvertino Jungtinių Valstijų, Didžiosios Britanijos ir Prancūzijos šeštadienį surengtą virtinę baudžiamųjų smūgių Sirijos prezidento Basharo al Assado režimui.

Pavadinęs įtariamą praėjusios savaitės cheminę ataką „monstro nusikaltimais“, D. Trumpas vėlai penktadienį Vašingtono laiku iš Baltųjų rūmų per televiziją paskelbė apie karinius veiksmus prieš prezidento Basharo al Assado režimą, nepaisydamas įnirtingų Damasko ir Rusijos perspėjimų.

JAV gynybos sekretorius Jamesas Mattisas smūgius pavadino „vienkartiniu šūviu“ ir sakė, kad kol kas jokie papildomi kariniai veiksmai neplanuojami.

2003 metais tuometinis JAV prezidentas George'as W. Bushas apie didelio masto kovinių operacijų pabaigą Irake paskelbė iš Persijos įlankos grįžtančiame amerikiečių lėktuvnešyje, už prezidento nugaros kabant užrašui „Misija įvykdyta“. Toji deklaracija pasirodė buvusi pirmalaikė.

JAV: esame pasiruošę naujiems smūgiams

Šeštadienį Niujorke (JAV), Jungtinių Tautų būstinėje surengtas neeilinis Saugumo Tarybos posėdis. Jį sušaukė Rusija, kuri nori priimti rezoliuciją, teigiančią, kad smūgis Sirijai – agresijos aktas.

Šiame posėdyje netruko kandžių replikų iš Rusijos ambasadoriaus. Jis teigė: „Liejate krokodilo ašaras dėl eilinių sirų, dėl eilinių sirų, kurie laimingi, kad jiems padedame mes ir valdžia.“

Jo teigimu, sąjungininkai galėtų sustabdyti karą Sirijoje per 24 val., bet nenori to daryti.

O JAV vadovaujami antskrydžiai Sirijoje kelia grėsmę JT pastangoms rasti politinį sprendimą konfliktui Sirijoje.

Tuo metu JAV ambasadorė Nikki Haley rėžė atvirai: jeigu bus dar cheminių atakų, JAV pasiruošusios naujiems smūgiams.

JAV ambasadorė Nikki Haley sakė per Jungtinių Tautų Saugumo Tarybos posėdį, kad anksčiau kalbėjosi su prezidentu Donaldu Trumpu apie karinį atsaką į numanomą cheminę ataką, esą prieš savaitę įvykdytą viename šalia Damasko esančiame sukilėlių kontroliuotame mieste.

„Šįryt kalbėjausi su prezidentu, ir jis pasakė: „Jeigu Sirijos režimas vėl panaudos šias nuodingas dujas, Jungtinės Valstijos pasiruošusios iššauti (locked and loaded)“, – sakė N. Haley.

„Kai mūsų prezidentas nubrėžia raudoną liniją, mūsų prezidentas priverčia laikytis raudonos linijos“, – pridūrė ji.

Rusija Saugumo Tarybos narėms išplatino rezoliucijos projektą, raginantį pasmerkti šiuos karinius veiksmus, bet Jungtinės Karalystės ambasadorė sakė, kad šie smūgiai buvo „teisingi ir teisėti“, turintys sumažinti Sirijos žmonių patiriamas kančias.

Rusijos ambasadorius Vasilijus Nebenzia savo ruožtu ragino balsuoti už rezoliuciją, smerkiančią „agresiją“ prieš Siriją ir reikalaujančią, kad sąjungininkai susilaikytų nuo tolesnių karinių smūgių.

JAV, Prancūzija ir JK argumentavo, kad kariniai veiksmai buvo būtini, nes B. al Assado pajėgos jau ne kartą naudojo nuodingąsias dujas, pažeisdamos tarptautinius įstatymus.

N. Haley sakė, kad Jungtinės Valstijos yra įsitikinusios, jog šie kariniai smūgiai smarkiai sutrikdė Sirijos cheminių ginklų programą.

„Esame pasiruošę palaikyti spaudimą, jeigu Sirijos režimas bus pakankamai kvailas, kad bandytų mūsų ryžtą“, – pabrėžė ji.

"Chemical weapons are a threat to us all" - US ambassador to UN @nikkihaley on #SyriaStrikes https://t.co/TYYdZbq2YK pic.twitter.com/1iPWOYh9im
— BBC Breaking News (@BBCBreaking) April 14, 2018

Po sąjungininkų smūgių prabilo pats Assadas

Sirijos prezidentas Basharas al-Assadas teigia, kad JAV ir sąjungininkių raketų smūgiai prieš jo vyriausybės taikinius Sirijoje tik padidino jo pasiryžimą „kovoti su terorizmu“ ir „sutriuškinti sukilėlių pajėgas“.

„Ši agresija tik padidins Sirijos ir jos žmonių pasiryžimą ir toliau kovoti ir sunaikinti terorizmą kiekviename šalies colyje“, – reaguodamas į JAV, Jungtinės Karalystės (JK) ir Prancūzijos veiksmus, sakė B. al-Assadas.

Sirijos prezidentas pasisakė po anksti šeštadienį JAV, JK ir Prancūzijos surengto puolimo. Sirija teigia, kad pavyko numušti 71 iš 103 paleistų sparnuotųjų raketų.

B. al Assadas teigė nekeisiantis savo „atkaklios kovos su terorizmu“ kurso, praneša naujienų agentūra „Reuters“.

Here are details of the "three distinct Syrian chemical weapons programme targets" struck by US, UK and French military pic.twitter.com/6NtnPBcwL0
— Sky News (@SkyNews) April 14, 2018

Visos naujausios žinios apie įvykius Sirijoje – čia:

Kiek anksčiau Sirijos vyriausybė pasidalino internete filmuotu reportažu, kaip prezidentas atvyksta į darbą Damaske, informuoja independent.co.uk.

Nufilmuota, kaip kostiumą vilkintis ir kaklaryšį ryšintis B. al Assadas su portfeliu įeina į pastatą marmuro grindimis.

Šis reportažas, turintis rodyti šalies vadovo gebėjimą susitelkti, cirkuliavo prezidentūros paskyroje socialinėje žiniasklaidoje.

O šimtai sirų susirinko sostinės aikštėse išreikšti palaikymo režimui. Vyrai ir moterys laikė Sirijos, taip pat jos sąjungininkių – Rusijos ir Irano vėliavas, matyti naujienų agentūros AP filmuotame reportaže.

Šių savo atmosfera kartais karnavalą primenančių mitingų dalyviai mojamo B. al Assado portretais, girdėjosi automobilių signalai, palaikantieji vyriausybę rodė pergalės ženklą.

„Mes nebijome Amerikos raketos, mes esame gatvėse, aikštėse, ne slėptuvėse, – teigė vienas protesto akcijos dalyvis Mahmoudas Ibrahimas.

Kitas vyriškis – Abdulhamidas Salhabas teigė, kad valandos trukmės bombardavimas (kurio metu buvo paleista ir britų sparnuotųjų raketų „Storm Shadow“) „nepalauš Sirijos arabų tvirtumo ir nesusilpnins drąsios Sirijos arabų kariuomenės moralės“.

Prancūzijos užsienio reikalų ministras Jeanas-Yves'as Le Drianas teigė, kad naktį Sirijoje JK, Prancūzijos ir JAV įvykdyti raketų smūgiai sunaikino didžiulę Damasko cheminių ginklų atsargų dalį.

„Sunaikinta didžiulė Sirijos cheminio arsenalo dalis“, - sakė ministras.

Šiais veiksmais JAV su sąjungininkėmis reagavo į praėjusį savaitgalį sukilėlių kontroliuotame Sirijos Dumos mieste įvykdytą cheminę ataką, dėl kurios kaltinamas Sirijos režimas. Teigiama, kad praėjusį šeštadienį Dumoje žuvo mažiausiai 40 žmonių.

Sirijos sukilėliai: kol Al Assadas lieka, Vakarų smūgiai tėra „farsas“

Sirijos opozicija šeštadienį pareiškė, kad Vakarų smūgiai vyriausybės karinėms pozicijoms yra nepakankami, ir teigė, kad kol prezidentas Basharas al Assadas lieka valdžioje, tai tebus „farsas“.

JAV, JK ir Prancūzijos smūgiai buvo suduoti po įtariamos cheminės atakos, prieš savaitę įvykdytos sukilėlių mieste Dumoje netoli Damasko. Gelbėtojai ir medikai pranešė, kad per tą ataką žuvo daugiau kaip 40 žmonių.

Donaldas Trumpas

„Bausti nusikaltimo įrankį paliekant nusikaltėlį – farsas“, – rašė Dumą kontroliavusios sukilėlių grupuotės „Jaish al Islam“ svarbus narys Mohammadas Alloushas.

Kiti opozicijos nariai skundėsi, kad šie smūgiai nesutrukdys B. al Assadui toliau žudyti civilių įprastiniais ginklais.

Sirijos derybų komisijos (SDK), pagrindinės opozicijos grupės, prezidentas Nasras al Hariri sakė, kad B. al Assadas toliau naudos kitus letalius ginklus.

„Galvoju, kad režimas nerizikuos vėl panaudoti cheminius ginklus Sirijoje. Jis naudos tik statines su sprogmenimis, kasetines bombas“, – sakė jis.

SDK narys Hadi al Bahra sakė, kad minimi smūgiai tikrai pasiuntė žinią Sirijos režimui, bet – nepakankamai stiprią.

„Šiandienos raketinės atakos Assadui pasiuntė vieną žinią: „Negali toliau žudyti Sirijos vaikų cheminiais ginklais, naudok tik įprastinius ginklus“. Gėda žmonijai“, – sakė jis.

Kitą dieną po balandžio 7 dienos cheminės atakos Dumoje režimas ir jo sąjungininkė Rusija paskelbė, kad „Jaish al Islam“ sutiko pasitraukti iš šio miesto, kuris buvo paskutinė sukilėlių atrama buvusiame opozicijos bastione Rytų Gutoje.

Vasario viduryje pradėjęs oro ir sausumos puolimą, režimas atsikovojo beveik visą šalia Damasko esančią Rytų Gutą.

Nuo pilietinio karo pradžios 2011 metais Sirijos opozicija ne kartą reikalavo B. al Assado pasitraukimo.

Tačiau jis sugebėjo išsilaikyti valdžioje ir, antskrydžiais padedant Rusijai, atkovojo iš sukilėlių dideles teritorijas.

Rusija teigia, kad nėra aukų tarp Sirijos civilių ir karių

Rusijos gynybos ministerija teigia, kad JAV, Jungtinės Karalystės (JK) ir Prancūzijos smūgiai Sirijoje nepareikalavo aukų tarp Sirijos civilių ir kariškių.

„Remiantis preliminaria informacija, nėra jokių aukų tarp taikių civilių ir Sirijos kariškių“, - per spaudos konferenciją Rusijos gynybos ministerijoje sakė Rusijos kariuomenės Generalinio štabo operacijų valdybos viršininkas generolas pulkininkas Sergejus Rudskojus.

Tai, kad nėra aukų, anot S. Rudskojaus, rodo „puikius Sirijos kariuomenės, kurią apmokė mūsų specialistai, įgūdžius“. Jis pridūrė, kad Rusija dabar gali persvarstyti savo sprendimą nebeaprūpinti Damasko naujesne oro gynybos sistema „S-300“.

Rusijos kariuomenės teigimu, šeštadienį į Siriją buvo paleistos 103 sparnuotosios raketos, tačiau 71 iš jų numušė Sirijos vyriausybė, pasitelkusi kelių dešimtmečių senumo sovietų gamybos oro gynybos sistemas.