Nepaisant atkaklių prezidento D. Trumpo pastangų paremti respublikonų kandidatus per dabar rengiamus specialiuosius rinkimus, statistika rodo, kad valdančiosios partijos populiarumas gerokai krito.

Net Ohajuje, kur D. Trumpas užtikrintai nugalėjo Hillary Clinton aplenkęs ją 11 proc., naujo Kongreso nario rinkimai parodė, kad respublikonų persvara sumenko iki 1000 balsų ir todėl galutinių rezultatų paskelbimas užstrigo.

Lapkričio 6-ąją Amerikoje bus surengti plataus masto vidurio kadencijos Kongreso rinkimai. Jie taip pavadinti, nes tada prezidentas baigia pusę savo 4 metų kadencijos. Per šiuos rinkimus valdančioji partija dažniausiai praranda dalį vietų, bet dabar respublikonams gresia išvis prarasti įstatymų leidybos kontrolę ir tai pripažįsta net ir pačių radikaliausių pažiūrų D. Trumpo rėmėjai.

„Jei rinkimai būtų surengti šiandien, manau, prarastume 35–40 vietų. Bet du trečdaliai šių mandatų balansuoja ant ribos. Privalome suprasti nacionalinę rinkimų svarbą ir mobilizuoti rinkėjus taip, kaip reikia, o tai galima lengvai padaryti. Tokiu atveju būtų prarasta mažiau nei 15 mandatų. Ir prezidentas Trumpas išsaugotų Kongreso kontrolę. Manau, tai labai svarbu. Todėl tam turi būti skirtas tiesiog maniakiškas dėmesys“, – sakė buvęs prezidento D. Trumpo nacionalinio saugumo patarėjas Steve`as Bannonas.

Demokratams reikia atkovoti Atstovų rūmuose bent 23 vietas, nes bus perrenkami visi 435 kongresmenai – tai labai realus tikslas. Turint omenyje, kad bus perrinkta trečdalis senatorių ir daugiau kaip pusė gubernatorių, respublikonams, turintiems tik minimalią persvarą Senate, ir čia gresia rimtos problemos. Savo ruožtu, respublikonų kandidatų rėmimo kampaniją aktyviai pradėjęs prezidentas D. Trumpas per susitikimą su pasienio kontrolės pareigūnais optimizmo nepraranda.