Asociacija, atstovaujanti Valstybės departamento veiklą nušviečiantiems korespondentams, pirmadienį pranešė, kad JAV diplomatijos vadovas neleido NPR korespondentei Michele Kelemen lydėti jį per kelionę, prasidėsiančią trečiadienį Didžiojoje Britanijoje. Jis taip pat lankysis Ukrainoje ir kitose šalyse.

„Galime tik daryti išvadą, kad Valstybės departamentas imasi atsakomųjų veiksmų prieš „National Public Radio“ po M. Pompeo pokalbio su kita NPR žurnaliste", – nurodė Valstybės departamento korespondentų asociacija ir pareiškė protestą dėl tokio sprendimo.

Ginčas įsiplieskė po to, kai NPR žurnalistė Mary Louise Kelly, imdama M. Pompeo interviu, uždavė nepatogių klausimų apie Ukrainą, atsidūrusią JAV prezidento Donaldo Trumpo apkaltos proceso centre.

Pasak M. L. Kelly, vienas Valstybės departamento darbuotojas vėliau pakvietė ją be diktofono į privačią M. Pompeo svetainę.

Ten M. Pompeo „laukė ir ... šaukė ant manęs maždaug tiek pat, kiek truko pats interviu“, – pasakojo žurnalistė.

„Jam nepatiko, kad buvo klausiamas apie Ukrainą," – sakė ji ir pridūrė, kad sekretorius keikdamasis jos paklausė: „Manot, amerikiečiams rūpi Ukraina?“

Anot M. L. Kelly, valstybės sekretorius taip pat paprašė jos parodyti į Ukrainą ant žemėlapio, kuriame nebuvo pažymėtos valstybės.

Žurnalistė teigė, kad taip ir padarė, tačiau M. Pompeo vėliau pareiškė, kad ji parodė Bangladešą.

Reikalaujant atskaitingumo iš vyriausybės


Sekmadienį išplatintame pareiškime M. Pompeo taip pat apkaltino M. L. Kelly du kartus jam melavus. Pirmąkart jis esą buvo suklaidintas „tariantis dėl mūsų interviu“. Sekretorius taip pat teigė, kad „pokalbis“ po interviu turėjo būti neoficialus ir neskelbtinas spaudoje.

Diplomatijos vadovas neneigė, kad išsakė agresyvių komentarų, apie kuriuos pranešė žurnalistė.

M. L. Kelly pareiškė, kad jai nebuvo pasakyta, jog pokalbis turėjo būti neskelbtinas. Žurnalistė pridūrė, kad nebūtų sutikusi su tokia sąlyga, net jei išgirstų tokį prašymą.

Anot jos, M. Pompeo darbuotojai žinojo, kad ji ruošėsi klausinėti tiek apie Iraną, tiek apie Ukrainą.

Valstybės departamento korespondentų asociacijos vadovas Shaunas Tandonas pavadino NPR reporterę M. Kelemen „patyrusia profesionale“, jau du dešimtmečius nušviečiančia JAV diplomatinę veiklą.

„Pagarbiai prašome Valstybės departamento pergalvoti ir leisti Michele skristi šios kelionės lėktuvu“, – parašė Sh. Tandonas, taip pat rašantis straipsnius naujienų agentūrai AFP.

„Žurnalistai, bendradarbiaujantys su Valstybės departamentu, informuoja visuomenę ir verčia šią bei visas kitas administracijas elgtis atskaitingai, užduodami klausimus apie aktualias problemas“, – pareiškė jis.

Pasak asociacijos vadovo, Valstybės departamentas gina žurnalistus visame pasaulyje, o institucijos profesinė etika įpareigoja jos darbuotojus „tarnauti vadovaujantis neišsemiamu profesionalumu... net ir atsidūrus nepalankioje padėtyje“.

Tuo metu NPR savo pareiškime pažymėjo, jog M. Kelemen „buvo informuota, kad ji nekeliaus. Jai nebuvo nurodyta jokia priežastis.“

D. Trumpas šiuo metu teisiamas JAV Senate – jis yra kaltinamas, kad spaudė Kijevą atlikti tyrimą dėl jo potencialaus rinkimų varžovo Joe Bideno, taip pat, kad trukdė Kongresui nagrinėti šį įtariamą piktnaudžiavimą tarnybine padėtimi.

M. Pompeo, artimas D. Trumpo bendražygis, pats kritikuojamas dėl nesugebėjimo apginti buvusios Vašingtono ambasadorės Ukrainoje Marie Yovanovitch. Pernai pavasarį ji staiga buvo atleista iš pareigų, o prieš tai, jos teigimu, tapo prezidento asmeninio advokato Rudy Giuliani surengtos „šmeižto kampanijos“ auka.

Valstybės sekretorius taip pat buvo vienas aukšto rango administracijos pareigūnų, kurie girdėjo D. Trumpo ir Ukrainos prezidento Volodymyro Zelenskio pokalbį telefonu, atsidūrusį apkaltos proceso centre.