Mohammedas Al Qahtani, įtariamas buvęs 20-uoju „Al Qaedos“ kuopelės, surengusios 2001 m. rugsėjo 11 d. atakas, narys, buvo tardytojų kankintas JAV karo bazėje Kuboje, kur jis laikomas beveik du dešimtmečius. 2008 m. vyriausybė nutraukė jam iškeltą bylą dėl įkalinimo įstaigoje patirto smurto.

M. Al Qahtani nebekelia grėsmės Jungtinių Valstijų saugumui, sakoma Periodinės peržiūros tarybos, susidedančios iš kelių JAV nacionalinio saugumo agentūrų, sprendimo santraukoje. M. Al Qahtani rekomenduojama repatrijuoti į Saudo Arabiją, kur jam būtų suteikta visapusiška psichikos sveikatos priežiūra ir jis būtų pasiųstas į ekstremistų reabilitacijos centrą. Taryba nurodo, kad jo „psichinės sveikatos būklė labai pablogėjo, jam prieinama šeimos parama“. Taip pat rekomenduojamos saugumo priemonės, įskaitant stebėjimą ir kelionių apribojimus.

M. Al Qahtani buvo vienas pirmųjų kalinių, išsiųstų į Gvantanamą 2002 m. sausį.

2001 m. rugpjūčio 4 d. jis atskrido į Orlandą Floridoje, tačiau nebuvo įleistas į šalį ir išsiųstas atgal į Dubajų. Galiausiai 2001 m. gruodį jis buvo sučiuptas Afganistane.

Jo kankinimai kalėjime plačiai dokumentuoti ir paskatino tarptautinių žmogaus teisių grupių raginimus uždaryti kalėjimą. Jis ilgai būdavo laikomas izoliuotas, jam buvo neleidžiama miegoti, jis patyrė seksualinį pažeminimą ir kitokią prievartą. „Mes kankinome Qahtani“, – 2009 metais sakė aukščiausia G. Busho administracijos teismų pareigūnė Susan Crawford, jos žodžiai cituojami „The Washington Post“ straipsnyje.

Sausio mėnesį Jungtinės Valstijos patvirtino paleidžiančios penkis iš 39 Gvantaname vis dar laikomų kalinių. Dešimt kitų, įskaitant tariamą rugsėjo 11-osios išpuolių sumanytoją Khalidą Sheikhą Mohammedą, žinomą kaip KSM, laukia karinės komisijos teismo. JAV karinio jūrų laivyno valdomas sulaikymo centras buvo įkurtas po 2001 m. išpuolių ir skirtas sulaikytiesiems per JAV „karą su terorizmu“.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)