Izraelio kariuomenė anksčiau tą pačią dieną paskelbė, kad ankstesnę naktį atliko kratas septynių organizacijų biuruose Ramaloje – Vakarų Kranto mieste, kur įsikūrusi Palestinos Autonomijos būstinė.

Šešias iš šių palestiniečių grupių žydų valstybė praėjusių metų spalį paskelbė teroristinėmis organizacijomis dėl jų tariamų ryšių su kairiųjų sukarinta grupuote – Palestinos išvadavimo liaudies frontu (PFLP). Vis tik Izraelio pareigūnai viešai nepateikė jokių šių ryšių įrodymų.

Visos NVO neigia bet kokius savo ryšius su PFLP, kurį daugelis Vakarų valstybių yra paskelbusios teroristine grupuote.

„Esame susirūpinę, kad Izraelio saugumo pajėgos šiandien uždarė šešis palestiniečių NVO biurus Ramaloje ir jos apylinkėse“, – per spaudos konferenciją sakė JAV valstybės departamento atstovas Nedas Price'as.

„Nepakeitėme savo pozicijos ar požiūrio į šias organizacijas“, – pabrėžė N. Price'as, bet pažymėjo, kad Vašingtonas nefinansuoja nė vienos iš jų.

„Pastaraisiais mėnesiais nepastebėjome nieko, kas galėtų pakeisti mūsų poziciją“, – pridūrė jis.

Anot N. Price'o, JAV pareigūnai kreipėsi į Izraelio kolegas „aukščiausiu lygiu“, prašydami suteikti papildomos informacijos, o žydų valstybė pažadėjo ja pasidalyti.

Septintajai organizacijai, kur Izraelis ketvirtadienį surengė reidą – Sveikatos apsaugos komitetų sąjungai – Izraelis uždraudė dirbti Vakarų Krante dar 2020 metais.