Šis raginimas žymi Vašingtono nusiteikimą ryžtingiau vykdyti savo politiką naftos turtingos Libijos atžvilgiu dirbant naujai prezidento Joe Bideno administracijai.

„Raginame visas trečiąsias šalis, įskaitant Rusiją, Turkiją ir JAE, gerbti Libijos suverenitetą ir nedelsiant nutraukti bet kokią karinę intervenciją Libijoje“, – laikinasis JAV ambasadorius prie Jungtinių Tautų Richardas Millsas pareiškė per JT Saugumo Tarybos posėdį dėl Libijos, kur po Muammaro Kadhafi nuvertimo dešimtmetį nesiliauja kovos.

Pagal pernai spalio 23 dieną pasirašytą JT remiamą paliaubų susitarimą, užsienio pajėgos ir samdiniai turėjo per tris mėnesius pasitraukti iš Libijos. Šis terminas baigėsi šeštadienį, tačiau kol kas apie kokį nors pajėgų judėjimą nepranešta ir jis nestebimas vietoje.

„Remdamiesi spalį pasirašytu paliaubų susitarimu, raginame Turkiją ir Rusiją nedelsiant pradėti savo pajėgų išvedimą iš šalies ir jų samdomų, finansuojamų, dislokuotų Libijoje užsienio samdinių bei palaikančių pajėgų atitraukimą“, – sakė R. Millsas.

JT vertinimu, Libijoje yra maždaug 20 tūkst. užsienio karių ir samdinių, padedančių besivaržančioms stovykloms: JT pripažįstamai Nacionalinės santarvės vyriausybei (NSV) Tripolyje ir maršalo Khalifos Haftaro pajėgų palaikomai administracijai rytinėje šalies dalyje.

Pasak JT, Kh. Haftarą remia JAE, Egiptas ir Rusija, ypač – su prezidentu Vladimiru Putinu siejamos privačios karinės bendrovės „Vagner“ samdiniai. NSV palaiko Turkija ir Sirijos sukilėliai, perkelti į Libiją.

Tarp Libijoje esančių samdinių yra po kelis tūkstančius kovotojų iš Sirijos ir Sudano, taip pat tūkstantis iš Čado, sakė vienas anonimiškai kalbėjęs diplomatas.

R. Millso pareiškimas parodė aiškesnį J. Bideno vadovaujamų Jungtinių Valstijų politikos kursą. J. Bideno pirmtakas Donaldas Trumpas vienu metu, regis, rėmė Kh. Haftarą, nors jo administracijai baigiant darbą JAV oficialiai laikėsi pozicijos, kad visos užsienio pajėgos turi pasitraukti iš Libijos, kaip numato JT remiamas paliaubų susitarimas.

Rusija tvirtina, kad jos kontingento Libijoje nėra.

„Libijoje nėra mūsų karinio personalo ar karių. Todėl nėra jokios Rusijos karinės intervencijos Libijoje“, – naujienų agentūrai AFP sakė Rusijos misijos atstovas.

„Jei ten esama rusų samdinių – o tokios galimybės negalime visiškai atmesti – jų išvedimu turėtų pasirūpinti tie, kas juos pasamdė“, – pridūrė jis.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (15)