„JAV ragina Baltarusijos vyriausybę laikytis tarptautinių įsipareigojimų, gerbti pagrindines laisves ir leisti Baltarusijos žmonėms laisvai ir taikiai rinktis, taip pat paleisti sulaikytuosius, įskaitant žurnalistus, nušvietusius šiandieninį [penktadienio] taikų žmonių susibūrimą“, – nurodoma ambasados pareiškime.

Anksčiau panašų raginimą išsakė Jungtinės Karalystės ambasada Minske.

Penktadienio vakarą, baigiantis terminui, iki kurio kandidatai į prezidento postą galėjo rinkti savo šalininkų parašus, saugumo pajėgos per opozicijos šalininkų piketus sulaikė mažiausiai 140 žmonių, iš jų 80 – Minske, informavo Baltarusijoje neįregistruota žmogaus teisių organizacija „Viasna“.

Sostinėje ir kituose miestuose buvo surengta piketų, skirtų pademonstruoti palaikymą kandidatams, siekiantiems per rugpjūčio 9 dieną vyksiančius prezidento rinkimus varžytis su autoritariniu valstybės vadovu Aleksandru Lukašenka.

Civilius drabužius vilkę riaušių milicijos OMON pareigūnai per tuos renginius sulaikė dešimtis dalyvių; tarp jų buvo „Reuters“, naujienų portalų TUT.by ir Onliner.by bei kitų žiniasklaidos priemonių žurnalistų.

Be Minsko, demonstracijų buvo surengta Breste, Gomelyje, Vitebske, Gardine, Mogiliave, Žlobine, Lydoje, Babruiske, Salihorske, Baranovičiuose, Maladečinoje, Rečycoje ir kituose Baltarusijos miestuose.

Kaip socialiniuose tinkluose teigė liudininkai, regionuose buvo blokuojamos ištisos gatvės, jose budėjo gretomis išsirikiavę OMON pareigūnai.

Penktadienis buvo paskutinioji diena, kai kandidatai galėjo rinkti savo šalininkų parašus. Pagal Baltarusijos įstatymus, parašų rinkimo piketai gali būti rengiami neturint valdžios leidimo. Tarp prezidento postą siekiančių A. Lukašenkos kritikų daugiausia parašų surinko buvęs bankininkas Viktoras Babaryka.

V. Babaryka, jo sūnus ir virtinė kitų opozicijos veikėjų, įskaitant politiką Nikolajų Statkevičių ir populiarų tinklaraštininką Sergejų Tichanovskį, pastaruoju metu buvo areštuoti.