Šis smūgis tapo makabriška 20 metų trukusio JAV karo Afganistane pabaiga, nors juo buvo siekiama atremti įtariamą IS operaciją, kurios tikslas, JAV žvalgybos duomenimis, buvo atakuoti Kabulo oro uostą, sakė JAV centrinės vadavietės vadas generolas Kennethas McKenzie.

„Šis smūgis buvo tragiška klaida“, – po tyrimo žurnalistams sakė K. McKenzie.

JAV gynybos sekretorius Lloydas Austinas paskelbė pareiškimą, kuriuo atsiprašė žuvusiųjų artimųjų.
„Reiškiu gilią užuojautą žuvusiųjų artimiesiems, – sakoma L. Austino pareiškime. – Atsiprašome ir stengsimės pasimokyti iš šios siaubingos klaidos“.

K. McKenzie sakė, kad vyriausybė aiškinasi, kaip būtų galima išmokėti kompensacijas žuvusiųjų šeimoms.

Generolas priminė, kad rugpjūčio 29 dieną JAV pajėgos aštuonias valandas sekė baltą automobilį „Toyota Corolla“, pastebėjusios jį Kabulo vietovėje, kurią žvalgyba nurodė kaip tą, iš kurios „Islamo valstybės“ kovotojai galimai rengė atakas prieš Kabulo oro uostą.

„Šį automobilį pasirinkome dėl jo judėjimo trajektorijos mus dominančioje vietovėje, – sakė K. McKenzie. – Akivaizdu, kad mūsų žvalgyba klydo dėl šios konkrečios baltos „Toyotos“.

Per bepiločio lėktuvo smūgį žuvo 10 žmonių, tarp jų buvo 7 vaikai, ir, pasak K. McKenzie, nė vienas iš jų nebuvo susijęs su IS.

Vienas iš žuvusiųjų buvo JAV pagalbos organizacijai dirbęs afganistanietis Ezmarai Ahmadis.
E. Ahmadžio brolis Aimalas AFP sakė, kad automobilis buvo pilnas vaikų, kuriems automobilio statymas aikštelėje buvo žaidimas.

„Atskrido raketa ir pataikė į automobilį, pilną vaikų, buvusių mūsų namų kieme“, – sakė jis. – Visi jie žuvo“.

„Žuvo mano brolis ir keturi jo vaikai. Aš praradau mažą dukrą... sūnėnus ir dukterėčias“, – nusiminęs kalbėjo jis.

AFP negalėjo nepriklausomai patikrinti Aimalo pasakojimo.

Po 2001 metų rugsėjo 11 dienos atakų JAV pradėtame kare tiesiogiai žuvo daugiau kaip 71 tūkst. Afganistano ir Pakistano civilių, o po 2017 metų, kai tuometinis prezidentas Donaldas Trumpas panaikino kariuomenės veiksmų apribojimus ir išplėtė įgaliojimus, aukų skaičius smarkiai išaugo, rodo balandžio mėnesį atliktas Brauno universiteto tyrimas.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (46)