D. Trumpas, bandantis atgauti smarkiai kritusį populiarumą, sekmadienį surengė energingą kampanijos turnė nuo Nevados iki Kalifornijos. Vėliau jis sugrįžo į Nevadą sudalyvauti keliuose mitinguose ir lėšų rinkimų renginiuose, o pirmadienį ketina vykti į Arizoną.

Šią savaitę prezidentas taip pat suplanavęs mitingus Pensilvanijoje ir Šiaurės Karolinoje.

Nedažnai maldos namuose apsilankantis D. Trumpas sekmadienį dalyvavo pamaldose evangelikų bažnyčioje Las Vegase. Didžiulė bažnyčia nebuvo sausakimša. Tikintieji pasimeldė už prezidentą, kuris į aukoms skirta lėkštelę įdėjo pluoštą 20 JAV dolerių kupiūrų.

Praktikuojantis katalikas J. Bidenas kartu su žmona Jill dalyvavo sekmadienio mišiose savo bažnyčioje šalia Vilmingtono Delavere. Po mišių pora aplankė savo sūnaus Beau, kuris 2015-aisiais mirė nuo smegenų vėžio, kapą.

Vėliau 77 metų J. Bidenas, dėl koronaviruso grėsmės vykdantis mažiau intensyvią kampaniją, nuskrido į Šiaurės Karoliną, kur sudalyvavo keliuose renginiuose.

Darame kaukę dėvėjęs buvęs viceprezidentas pasirodė ant scenos automobilių stovėjimo aikštelėje, kur dešimtys žmonės laukė jo sėdėdami mašinose.

„Renkamės ne baimę, o viltį; ne susiskaldymą, o vienybę; mokslą, o ne fikciją, ir taip – mes renkamės tiesą, o ne melą“, – susirinkusiesiems sakė J. Bidenas.

Vėliau jo kortežas trumpam stabtelėjo, kad J. Bidenas kartu su anūke galėtų nusipirkti pieno kokteilių. Buvęs viceprezidentas, kitaip nei D. Trumpas, visąlaik buvo su kauke.

Likus kiek daugiau nei dviem savaitėms iki rinkimų, per kuriuos itin daug reikšmės gali turėti balsuotojų aktyvumas, abu kandidatai uoliai stengiasi sutelkti savo elektoratą ir palenkti į savo pusę dar nepasisprendusius rinkėjus, kurių, regis, nėra labai daug.

Vieną iš svarbiausių progų jie turės šią savaitę, kai ketvirtadienį vakare Tenesio valstijos Našvilio mieste susitiks paskutiniuose televiziniuose debatuose.

include("/www/htdocs/delfi/media/jav-rinkimai/block.php"); ?>

Jų pirmieji debatai Klivlande rugsėjo pabaigoje buvo itin chaotiški. Per juos kandidatai kone visą laiką bandė perrėkti vienas kitą ir laidė piktas replikas vienas kito atžvilgiu. Antrųjų debatų buvo atsisakyta, D. Trumpui atmetus galimybę diskutuoti virtualiu formatu, kai jam buvo patvirtinta koronaviruso infekcija.

Paskutiniai debatai bus tiesioginiai.

D. Trumpas atsilieka

Nors vis dar keliami klausimai, ar 74 metų prezidentas visiškai atsigavo po persirgtos koronavirusinės infekcijos, jo įtempta rinkimų kampanijos darbotvarkė tas abejones, regis, sklaido, o jo kampanijos žinia tampa dar tikslingesne.

Sekmadienį D. Trumpas vėl pasitelkė ginčytinus teiginius, esą J. Bideno sūnaus Hunterio Bideno sūnaus nešiojamajame kompiuteryje rasti elektroniniai laiškai patvirtina buvusio viceprezidento korupcinius ryšius su Ukraina, pavadinęs juos „įrodytu faktu“.

Socialiniame tinkle „Twitter“ jis parašė, kad dėl to J. Bidenas „niekada negali tapti prezidentu!“

J. Bideno rinkimų štabas vėl atmetė šiuos kaltinimus, kuriuos pats demokratas pavadino „šmeižto kampanija“.

Tačiau tai nesustabdė D. Trumpo. Šeštadienį per mitingą Maskigone Mičigano valstijoje jis pavadino J. Bideną „nusikaltėliu“ ir kartu su entuziastingai nusiteikusia minia skandavo: „Įkalinkit jį“.

D. Trumpas taip pat nepraleido progos šliūkštelėti alyvos į ugnį JAV kultūriniame kare, pažėręs virtinę keistų teiginių apie tai, kad demokratai siekia „ištrinti Amerikos istoriją, atsikratyti amerikietiškų vertybių ir sugriauti amerikiečių gyvenimo būdą“.

Viešosios nuomonės apklausose prezidentui atsiliekant nuo savo varžovo, kai kurie analitikai sako, kad jam derėtų sutelkti dėmesį į Amerikos ekonomines perspektyvas, kurias D. Trumpas laiko savo „koziriu“.

Jungtinėse Valstijose nuo koronavirusinės infekcijos jau mirė beveik 220 tūkst. žmonių – daugiausiai pasaulyje. Daugelyje valstijų sergamumas toliau itin sparčiai auga.

Viešosios nuomonės apklausos rodo, kad dauguma rinkėjų nepatenkinti chaotiškais D. Trumpo veiksmais tvarkantis su pandemija. J. Bidenas tai dažnai akcentuoja savo rinkimų kampanijos metu ir žada kompetentingesnį vadovavimą.

Prieš D. Trumpo rinkimų kampanijos mitingus Nevadoje J. Bidenas sakė, kad prezidentas „turi atsakyti už savo nesėkmingą atsaką į COVID-19 [pandemiją]".

„Donaldas Trumpas nesiėmė būtinų atsargumo priemonių apsaugoti save ir kitus. Kaip galime patikėti jam saugoti šeimas Nevadoje?“ – kalbėjo demokratas.

D. Trumpas neteikia reikšmės viešosios nuomonės apklausoms ir vadina jas „suklastotomis“. J. Bideno šalininkai savo ruožtu atsargiai vertina apklausų atskleidžiamas stiprias buvusio viceprezidento pozicijas, turėdami galvoje, kad šių rinkimų baigtį gali nulemti įtempta kova vienoje valstijoje, pavyzdžiui, Floridoje.

„Tai turi liautis“

Sekmadienį demokratai pliekė D. Trumpą, kad jis puola ne tik J. Bideną, bet ir Mičigano valstijos gubernatorę Gretchen Whitmer. Neseniai agentai sužlugdė sąmokslą pagrobti gubernatorę, kurį rezgė gerai ginkluota dešiniojo sparno sukarinta grupuotė.

Prezidentas „skatina ir kursto tokio pobūdžio vidaus terorizmą“, sakė G. Whitmer televizijos NBC laidoje „Meet the Press“.

„Tai blogai. Tai turi liautis. Tai pavojinga“, – kalbėjo ji.

Tuo metu Atstovų Rūmų pirmininkė demokratė Nancy Pelosi veda derybas su iždo sekretoriumi Stevenu Mnuchinu dėl ekonomikos skatinimo paketo, skirto sustiprinti COVID-19 pandemijos nuniokotą šalies ekonomiką.

Sekmadienį televizijai ABC ji sakė optimistiškai vertinanti galimybes pasiekti susitarimą, nors daugelis įstatymų leidėjų tvirtino, kad šalių pozicijos vis dar smarkiai skiriasi.

Savo balsus prezidento rinkimuose per beprecedentį išankstinį balsavimą jau atidavė daugiau nei 25 mln. amerikiečių.