Šis prieštaringai vertinamas 63 metų nacionalistinės ir populistinės retorikos virtuozas, padėjęs D.Trumpui pernai lapkritį iškilti į valdžią, penktadienį paliko Baltuosius Rūmus, krečiamus naujausio skandalo dėl valstybės vadovo reakcijos į smurto aptemdytas baltųjų nacionalistų eitynes.

„Noriu padėkoti Steve'ui Bannon'ui už jo tarnybą. Jis prisijungė prie mano kampanijos prieš sukčiuvienę Hillary Clinton – tai buvo nuostabu! Ačiū“, – šeštadienį tviteryje rašė D.Trumpas.

Vadinamojo alternatyviosios dešinės (alt-right) judėjimo didvyris, kurio darbas Baltųjų Rūmų vakarų sparne nuo pat pradžių vertintas prieštaringai, buvo vieno iš kelių konkuruojančių galios centrų chaotiškuose Baltuosiuose Rūmuose centrinis veikėjas.

D.Trumpas susilaukė kritikos, nes atkakliai laikėsi nuomonės, kad visi protestuotojai yra vienodai kalti dėl smurto per praėjusio savaitgalio neonacių ir baltųjų nacionalistų demonstracijas Šarlotsvilije, Virdžinijos valstijoje, po kurių atsinaujino spaudimas D.Trumpui atleisti S.Bannoną.

S.Bannono atleidimas vainikavo vieną pražūtingiausių chaotiškos sausį darbą pradėjusios Vašingtono administracijos savaičių. Šis žingsnis gali būti vertinamas kaip mėginimas nuraminti D.Trumpo vyriausybės ir Respublikonų partijos narius, vis labiau širstančius ant ūmaus būdo lyderio, pagarsėjusio savo priešiškumu Amerikos isteblišmentui.

Dar neaišku, koks bus provokuoti mėgstančio S.Bannono vaidmuo už Baltųjų Rūmų ribų, tačiau jis pats pažadėjo toliau ginti D.Trumpo stovyklos dešiniąsias pažiūras, kai grįš prie ultrakonservatyvaus žiniasklaidos leidinio „Breitbart News“ vairo.

„Noriu išsklaidyti bet kokią painiavą: palieku Baltuosius Rūmus ir einu kariauti už D.Trumpą prieš jo priešininkus – ant Kapitolijaus kalvos, žiniasklaidoje ir Amerikos versle“, – viename interviu sakė S.Banonas, praėjus kelioms valandoms po pasitraukimo iš Baltųjų Rūmų.