Renginio metu Tulsos mieste D. Trumpas sakė nurodęs „savo žmonėms“ sulėtinti testavimą dėl koronaviruso infekcijos.

„Kai tiek testuoji, rasi daugiau žmonių, daugiau atvejų. Todėl aš pasakiau savo žmonėms: prašau, sulėtinkite testavimą“, – sakė D. Trumpas.

Paprašytas pakomentuoti situaciją, vienas Baltųjų rūmų atstovas teigė, kad prezidentas akivaizdžiai pajuokavo.

JAV pirmauja pasaulyje pagal nustatytus COVID-19 infekcijos atvejus – infekcija diagnozuota 2,25 milijono JAV gyventojų, o mirusiųjų skaičius perkopė 119 000.

Apsuptas tūkstančių rėmėjų, dauguma kurių nedėvėjo medicininių kaukių, D. Trumpas aptarė savo rinkimų programą prieš lapkričio mėnesį įvyksiančius prezidento rinkimus. Jis pažadėjo, kad ekonomika klestės, imigracijos sąlygos bus sugriežtintos, o policija imsis griežtesnių priemonių.

„Jei demokratai turės valdžią, tada viskam vadovaus riaušininkai ir niekas nebus saugus“, – pareiškė JAV prezidentas, Respublikonų partijos atstovas, užsimindamas apie neramumus,kilusius po George‘o Floydo mirties suėmimo metu.

„Joe Bidenas nėra savo partijos lyderis. Joe Bidenas yra bejėgė marionetė radikaliosios kairės rankose“, – D. Trumpas apibūdino savo galimą varžovą rinkimuose.

Prezidentas nekalbėjo apie sisteminį rasizmą, policijos smurtą ar G. Floydo mirtį – problemas, paskatinusias protestus ir reikalavimus reformuoti policiją.

D. Trumpas susilaukė kritikos už tai, kad, praėjus beveik mėnesiui po G. Floydo mirties, susitikimą su rinkėjais surengė Tulsoje, kur 1921 m. baltieji nužudė šimtus juodaodžių piliečių.

Be to, kalbėdamas apie 2019 m. Kinijoje kilusį naująjį koronavirusą, D. Trumpas jį pavadino „kung flu“ (aliuzija į rytietišką kovos stilių Kung fu ir gripą – ELTA). Tokie pareiškimai veikiausiai susilauks JAV azijiečių bendruomenės pasmerkimo. Įvairios organizacijos jau anksčiau kaltino prezidento kalbas kurstant ksenofobiją.

Renginio metu politikas taip pat užsiminė apie savo pokalbį su Vokietijos kanclere Angela Merkel, kurio metu ragino Vokietiją daugiau investuoti į gynybą.

D. Trumpas pabrėžė, kad Vokietijos skiriamas finansavimas NATO yra nepakankamas, ir tai yra „nusikalstama“. „Aš pasakiau jai: Angela, tai negerai“, – aiškino D. Trumpas.

Nerimauta, kad dėl JAV prezidento renginio, kuris vyko 19 000 vietų turinčioje arenoje, gali kilti koronaviruso protrūkis.

D. Trumpo atstovai išplatino neįprastą pranešimą, kad žmonės patys turėtų prisiimti visą riziką dėl galimo užsikrėtimo.

Nors D. Trumpo atstovai tikėjosi beveik sausakimšos arenos, tačiau joje buvo daug tuščių vietų.

Renginys vyko vis dar siaučiant COVID-19 pandemijai, o trečiadienį Oklahomos valstijoje buvo užfiksuota rekordiškai daug, 450, naujų ligos atvejų.

Susirgimų koronavirusu padaugėjo 20 JAV valstijų. Šalies infekcinių ligų ekspertas Anthony Fauci perspėjo, kad JAV vis dar susiduria su pirmąja COVID-19 banga, o rudenį gali kilti antroji.

Šeštadienį pranešta, kad šešiems D. Trumpo rinkimų kampanijos nariams dar prieš renginį Tulsoje buvo diagnozuota COVID-19 infekcija ir jiems teko izoliuotis.

Tuo metu D. Trumpas teigė išgelbėjęs šimtus tūkstančių gyvybių, bet, anot jo, apie tai žiniasklaida net neužsimena.