B.Obama tapo tik antruoju demokratu, užsitikrinusiu antrą kadenciją Baltuosiuose rūmuose nuo Antrojo pasaulinio karo, kai televizijos paskelbė, jog 44-asis šalies prezidentas laimi Ohajo valstijoje ir Ajovoje, dažniausiai atspindinčioje visų rinkimų baigtį, kur prezidento ir M.Romney galimybės buvo apylygės.

"Tai įvyko dėl jūsų. Ačiū jums", - B.Obama parašė socialiniame tinkle "Twitter" savo 22 mln. sekėjų, kai svyruojančios valstijos, įskaitant Ajovą, padėjusią išpildyti jo svajones patekti į Baltuosius rūmus, staiga palinko į šalies vadovo pusę.

Nors balsavimo rezultatai keliose svyruojančiose valstijose, įskaitant Floridą ir Virdžiniją, dar nepaskelbti, B.Obama jau užsitikrino 303 balsų Rinkikų kolegijoje, o kad būtų perrinktas, jam buvo reikalingi mažiausiai 270 rinkikų balsų.

Sulaukus šios žinios, prasiveržė džiaugsmo pliūpsnis per B.Obamos stovyklos pergalės vakarėlį Čikagoje, kai pirmasis JAV prezidentas afroamerikietis, prieš ketverius metus išrinktas ant vilties ir euforijos bangos, užsitikrino dar ketverius metus Baltuosiuose rūmuose.

M.Romney padėjėjai prognozavo, kad pastaruoju metu išaugus respublikonų kandidato palaikymui B.Obama bus priverstas palikti postą po vienos kadencijos, kurią temdė lėtas atsigavimas iš didžiausios ekonomikos krizės nuo Didžiosios depresijos praeito amžiaus 4-ame dešimtmetyje ir didelio nedarbo.

Tačiau garsus džiaugsmo šūksnis nuaidėjo B.Obamos rinkimų kampanijos būstinėje, kai televizijos paskelbė, jog B.Obama išlaikys pranašumą Pensilvanijoje ir gaus šios valstijos 20 rinkimų balsų, o prezidento šalininkų nuotaika dar labiau pagerėjo, kai paaiškėjo jo pergalė Viskonsine ir Vašingtone.

Tuo tarpu nuotaika M.Romney rinkimų štabe Bostone tapo vis labiau prislėgta, o partijos šalininkai žvilgčiojo į savo išmaniuosius telefonus.

Nusivylę respublikonai buvo matomi išvykstantys iš vakarėlio Vašingtono centre, kuris turėjo tapti M.Romney tikėtino triumfo scena.

Respublikonus ypač nuvylė pralaimėjimai Naujajame Hampšyre, kuriame M.Romney turi vasarnamį, ir Viskonsine, iš kurio kilęs jo kandidatas į viceprezidento postą Paulas Ryanas.

M.Romney trečiadienį paryčiais pripažino savo pralaimėjimą rinkimuose, pranešęs savo šalininkams, jog paskambino B.Obamai ir pasveikino jį su pergale.

B.Obama nutiesė sau kelią į pergalę, atkakliai gindamas demokratų tvirtoves - Pensilvaniją, Viskonsiną ir Mičiganą, kurias paskutinę minutę bandė atakuoti M.Romney, pamatęs, kad labiau įprasti metodai nepasiteisina.

Pergalė Ajovoje B.Obamai bus ypač saldi - ši centrinė valstija padėjo jo išsipildyti jo svajonėms apie Baltuosius rūmus dar 2007 metais, o kai prezidentas ten surengė savo paskutinį rinkimų kampanijos susitikimą pirmadienio vakarą, jo skruostais riedėjo ašaros.

Jo pergalė Ohajuje matomai yra vėluojantis atlygis už prezidento 2009 metais priimtą sprendimą federalinėmis lėšomis gelbėti automobilių gamybos pramonę, kurioje dirba kas aštuntas žmogus šioje valstijoje - tuo tarpu M.Romney šiam planui priešinosi.

B.Obama, kuris atėjo į valdžią kaip vilties pranašas, užsitikrino perrinkimą po rinkimų kampanijos, per kurią jis griežtai kritikavo M.Romney - multimilijonierių buvusį bendrovių pertvarkymo specialistą, vaizduodamas jį abejingu viduriniosios klasės rūpesčiams.

Iki B.Obamos dar nei vienas JAV prezidentas per pastaruosius 70 metų nebuvo perrinktas, kai nedarbo lygis šalyje didesnis nei 7,4 procento. Nors nuo Didžiosios recesijos ekonomika sukūrė daugiau nei 5 mln. darbo vietų, šiuo metu nedarbas Jungtinėse Valstijose siekia 7,9 procento.

Balsavusių rinkėjų apklausos rodo, kad tik 39 proc. žmonių mano, jog ekonomika taisosi, bet apie pusė amerikiečių dėl prastos padėties kaltino ankstesnį prezidentą respublikoną George'ą W.Bushą, o ne B.Obama.

B.Obamos pergalė visiškai pateisino tuos, kurie prognozavo prezidentui įtemptus, tačiau įmanomus laimėti rinkimus, nepaisant skausmingų padarinių po giliausios ekonomikos krizės nuo 4-ojo dešimtmečio Didžiosios depresijos.

Prezidentas žengė į kovą dėl perrinkimo, žadėdamas "sąžiningas galimybes" viduriniajai klasei, taip pat įvykdęs savo pažadus užbaigti karą Irake, nukauti Osamą bin Ladeną ir kurti švaria energetika grindžiamą ekonomiką.

Prezidentą palaikantys ispanakalbiai, afroamerikiečiai ir jauni rinkėjai, kitaip nei buvo prognozuota, balsavo ne mažiau aktyviai nei per B.Obamos ankstesnę euforišką, permainų vilties varomą kampaniją 2008 metais, sudrebindami M.Romney komandą.

Iš Lotynų Amerikos kilę rinkėjai ypač prisidėjo prie B.Obamos pergalės dykumų valstijoje Nevadoje ir Uolinių kalnų valstijoje Kolorade, skelbė JAV televizijos.

Respublikonai iki pat rinkimų dienos tvirtino, kad B.Obamos šalininkų armija, nusivylusi dėl žlugusių jo pirmosios kadencijos lūkesčių, liks namuose, taip pat prognozavo vėluojančią respublikonų palaikymo bangą, kuri turėjo iškelti M.Romney.

Dabar B.Obama turės galimybę apsaugoti savo istorines sveikatos apsaugos sistemos ir Volstrito reformas, taip pat turės galimybę ištisai kartai suformuoti Aukščiausiąjį Teismą, kai, kaip numatoma, jame atsiras kelios laisvos vietos.

B.Obama taip pat veikiausiai žvelgs į užsienį, kurdamas savo palikimą, tačiau jam gresia iššūkis jau 2013 metų pradžioje, taip pat gali tekti nuspręsti, ar panaudoti karinę jėgą, siekiant sužlugdyti Irano branduolinę programą.

Teks spręsti ir problemas namuose: B.Obama teks kovoti su respublikonais Kongrese dėl "fiskalinio skardžio", kai sueis G.W.Busho laikų mokesčių lengvatų galiojimo terminas ir iškils būtinybė kelti JAV skolinimosi lubas.

Griaunantys federalinių išlaidų karpymai, turintys sumažinti išsipūtusį biudžeto deficitą, tačiau galintys nukreipti ekonomiką į recesiją, taip pat įsigalios, jeigu B.Obamai nepavyks susitarti su respublikonais, kurie jam priešinosi nagais ir ragais pastaruosius ketverius metus.

B.Obama ir M.Romney vedė pykčio kupiną kampaniją ir grūmėsi trejuose itin įtemptuose tiesioginiuose debatuose, kur prezidentas vaizdavo save kovotoju už viduriniąją klasę, o respublikonas teigė, kad šalies vadovas nebeturi idėjų, kaip būtų galima kurti darbo vietas.

Tikėtina, kad prezidentas sulaukė pagalbos paskutinę minutę, kai šaliai smogė superaudra "Sandy", nusinešusi per 100 amerikiečių gyvybių, tačiau suteikusi galimybę B.Obamai pabrėžtinai viešai panaudoti vyriausybės svertus.