„Absoliučiai būtina nugalėti Donaldą Trumpą“, – sekmadienį televizijos ABC laidai „This Week“ sakė buvęs J. Bideno varžovas partijos pirminiuose rinkimuose Bernie Sandersas (Bernis Sandersas), kuris bus svarbiausias kalbėtojas pirmąjį suvažiavimo vakarą.

Dramatiškumo prideda ir tai, kad keturių dienų suvažiavimas, iš pradžių planuotas Milvokyje Viskonsine, bet dėl COVID-19 pandemijos dabar rengiamas internetu, vyks kilus didžiuliam triukšmui dėl D. Trumpo pastangų apriboti balsavimą paštu.

Prezidentas nepateikdamas jokių įrodymų tvirtina, kad balsavimas paštu skatina sukčiavimą, ir pagrasino blokuoti papildomą finansavimą, kurio, demokratų teigimu, skubiai reikia, kad JAV paštas galėtų apdoroti milijonus balsalapių.

Normaliais rinkimų metais partijų suvažiavimai kandidatams nominuoti būna triukšmingi renginiai, kuriuose dalyvauja dešimtys tūkstančių šalininkų ir kuriais siekiama įkvėpti partijų rinkėjus bei patraukti savo pusėn nepriklausomus ir dar neapsisprendusius žmones.

Virtuali atmosfera

Demokratai Milvokį savo nacionalinio suvažiavimo vieta buvo pasirinkę dėl to, kad šis miestas yra svarbioje, per rinkimus įvairiai balsuojančioje Viskonsino valstijoje. Rengdamasis suvažiavimui miestas išleido milijonus dolerių.

Planuotojams buvo sunku ieškoti virtualaus pakaitalo įprastiems triukšmingiems plojimams, šventės atmosferai ir balionams.

Žiūrovams turėtų būti parodyta reportažų tiesiai iš kelių „žiūrėjimo vakarėlių“. Kai kurie iš jų bus tiesiogiai transliuojami internetu iš automobilių kino teatrų, kai kuriuose dalyvaus tokie buvę J. Bideno varžovai kaip senatorė Amy Klobuchar.

Eksperimentinis formatas sudarys sąlygas kalbėtojams kreiptis į Amerikos rinkėjus be įprastos perdėtos dramaturgijos ir šaukiančių delegatų.

Arba, kaip nuogąstauja kiti, virtualus šou gali būti nuobodesnis.

Du buvę prezidentai

J. Bidenas suvažiavime dalyvaus turėdamas, kaip rodo apklausos, reikšmingą, bet mažėjantį pranašumą prieš D. Trumpą. Be to, yra ženklų, kad jo istorinis sprendimas kandidate į viceprezidentus pasirinkti senatorę Kamalą Harris, kuri yra pirmoji nebaltaodė moteris, tapusi tokia svarbios partijos figūra rinkimuose, yra labai populiarus tarp demokratų.

Buvusią prokurorę K. Harris, imigrantų iš Indijos ir Jamaikos dukrą, J. Bidenas vadina įsikūnijusia „Amerikos svajone“. Būdama 55-erių, K. Harris atsineša palyginti jaunatviškos energijos, padėsiančios 77 metų J. Bidenui.

Demokratai viliasi, kad svarbūs kalbėtojai pritrauks žiūrovų televizijų pažadėtoms geriausio vakaro laiko transliacijoms.

Pirmadienį pagrindinis kalbėtojas bus partijos progresyviojo sparno lyderis B. Sandersas ir daugelio mėgstama buvusi šalies pirmoji ponia Michelle Obama. Antradienį kalbės buvęs prezidentas Billas Clintonas ir kandidato į prezidentus žmona Jill Biden.

Trečiadienį kalbą pasakys buvęs prezidentas Barackas Obama, o K. Harris pasisakys prieš pat suvažiavimo kulminaciją ketvirtadienį, kai J. Bidenas oficialiai sutiks tapti Demokratų partijos kandidatu į prezidentus ir pasakys sutikimo kalbą – vaizdo ryšiu iš savosios Delavero valstijos.

„Jei būsiu išrinktas prezidentu, visuomet rinksiuosi vienyti, o ne skaldyti. Prisiimsiu atsakomybę, o ne kaltinsiu kitus“, – sekmadienį socialiniame tinkle „Twitter“ parašė J. Bidenas.

„Nesuvažiavimas“

Suvažiavimą temdo koronaviruso pandemija, jau pareikalavusi 170 019 amerikiečių gyvybių.

Be to, dalį dėmesio nuo suvažiavimo gali nukreipti kitas renginys: paskutinę minutę surengta D. Trumpo mitingų kampanija, kurią jis pirmadienį pradės rinkimams svarbiose Viskonsino ir Minesotos valstijose, o ketvirtadienį – svarbiausią J. Bideno politinio gyvenimo dieną – užbaigs kalba netoli Skrantono Pensilvanijoje. J. Bidenas užaugo šiame darbininkų mieste, kurį tebevadina savo dvasiniais namais.

Milijonams amerikiečių prarandant darbą, J. Bidenas girs savo 700 mlrd. dolerių (592,6 mlrd. eurų) vertės planą „Build Back Better“ („Atstatyti geriau“), pagal kurį būtų investuojama į naujas technologijas sukuriant maždaug 5 mln. darbo vietų. Tai agresyvus iššūkis D. Trumpui.

Siekiant malšinti skausmingas emocijas dėl šiurkštaus demokratų pirminių rinkimų sezono, progresyviesiems buvo suteiktas svarus žodis rengiant rinkimų programą, o atiduodant duoklę įtraukčiai, kalbėti pirmadienį yra pakviestas buvęs Ohajo gubernatorius Johnas Kasichas (Džonas Keisikas), nuosaikus respublikonas ir tvirtas D. Trumpo oponentas.

Tačiau lieka neaišku, kaip amerikiečiai reaguos į tokį neįprastą politinį suvažiavimą.

„Galvoju, kad jis įkvėps žmones“, – sekmadienį televizijai MSNBC sakė Demokratų partijos nacionalinio komiteto (DNC) pirmininkas Tomas Perezas. Jis akcentavo, kad virtualioje scenoje pasirodys ir „paprasti amerikiečiai“, tarp jų greitosios pagalbos medikas iš Floridos, kurie bus kontrastas nesantaiką sėjančiai D. Trumpo politikai.

„Tai nėra tik suvažiavimas demokratams. Tai suvažiavimas visiems, kas trokšta žmogiško padorumo, kas trokšta kompetencijos“, – pridūrė T. Perezas.

Sprendžiant pagal istoriją, suvažiavimas demokratams suteiks bent nedidelį postūmį. To paties gali tikėtis ir respublikonai, kurie savo virtualų nacionalinį suvažiavimą pradės kitą pirmadienį.

Tačiau kol kas neaišku, ar istorija grindžiamos prognozės yra tikslios.

„Mes tikrai nežinome, ar toks „nesuvažiavimas“, kitaip tariant, virtualus suvažiavimas ir kalba, padarys panašų trumpalaikį poveikį kaip ankstesnių rinkimų [atvejais]", – sakė Marquette'o (Marketo) universiteto profesorius Charlesas Franklinas.