Praėjus dviem dienoms po to, kai „Ida“ kaip 4-osios kategorijos uraganas pasiekė Luizianos pakrantę, didžiojoje Naujojo Orleano dalyje vis dar nėra elektros. Stichija siautėjo praėjus lygiai 16 metų nuo dienos, kai valstiją nuniokojo daugiau kaip 1,8 tūkst. aukų pareikalavęs uraganas „Katrina“.

„Visai žalai įvertinti gali prireikti kelių dienų, nes daug rajonų šiuo metu nepasiekiami“, – antradienį paskelbė elektros kompanija „Entergy“.

Komandoms valtimis ar visureigiais išvykus tikrinti nuo išorinio pasaulio atkirstų bendruomenių, patvirtinta keturių žmonių žūtis. Taip pat dingo dar vienas vyras; manoma, kad jį užpuolė aligatorius.

Socialiniuose tinkluose plinta vaizdai, kuriuose matyti, kaip žmonės traukiami iš užlietų automobilių, taip pat sugriautų namų nuotraukos. Vis tik pats Naujasis Orleanas išvengė didžiulės žalos.

Naujojo Orleano oro uostas pranešė, kad buvo atšaukti visi antradienio skrydžiai. Oro bendrovės taip pat atšaukė beveik 200 trečiadienio skrydžių.

Pirmadienį iki atogrąžų depresijos susilpnėjusi „Ida“ buvo palikusi be elektros visą Naująjį Orleaną, o Luizanos teritorijoje elektros neturėjo daugiau nei 1 mln. nekilnojamojo turto objektų, rodo stebėsenos tinklapio poweroutage.us duomenys.

Asenšeno apygardos šerifo biuras pranešė, kad vienas žmogus žuvo ant jo užgriuvus medžiui Prerivilyje, esančiame 40 km į šiaurės vakarus nuo Naujojo Orleano.

Antras žmogus žuvo vairuodamas potvynio sąlygomis Naujajame Orleane, tviteryje paskelbė Luizianos sveikatos apsaugos departamentas.

Misisipėje, kurią plakė smarkios liūtys, vandeniui nuplovus kelią žuvo du žmonės, o dar 10 buvo sužeisti, pranešė valstijos kelių policija. Trijų sužeistųjų būklė kritinė.

Žuvusiųjų skaičius tikriausiai didės, ypač pakrantėse, kurioms tiesiogiai smogė „Ida“ ir kur dabar vykdomos paieškos ir gelbėjimo operacijos, antradienį sakė Luizianos gubernatoriaus pavaduotojas Billy Nungesseras.

Tuo metu Sent Tamanio apygardos policija pranešė, kad vieną 71 metų vyrą, kuris brido per potvynio vandenis po uragano „Ida“, tikriausiai sudraskė aligatorius.

„Ida“ juda į šiaurės rytus

Prezidentas Joe Bidenas paskelbė Luizianoje ir Misisipėje nepaprastąją padėtį, sudarydamas šioms valstijoms sąlygas gauti federalinės pagalbos.

Luizianos gubernatorius Johnas Belas Edwardsas tviteryje parašė, kad valstijoje vykdyti paieškos ir gelbėjimo operacijų mobilizuota daugiau kaip 1 600 darbuotojų.

Pentagonas pranešė, kad keliose pietinėse valstijose pasitelkta daugiau kaip 5,2 tūkst. karių, federalinių tarnybų darbuotojų ir Nacionalinės gvardijos narių.

„Ida“ judant į šiaurės rytus, liūtys ir potvyniai prognozuojami Tenesio ir Ohajo upių slėniuose. Trečiadienį „Ida“ turi slinkti per vadinamąsias Atlanto vidurio valstijas, nurodo Nacionalinis uraganų centras (NHC).

Antradienį 9 val. Grinvičo (12 val. Lietuvos) laiku „Ida“ buvo už maždaug 300 km į pietvakarius nuo kantri muzikos centro Našvilio Tenesyje; audros vėjų greitis buvo 50 km per valandą.

Mokslininkai perspėja, kad dėl klimato kaitos šiltėjant vandenyno paviršiui intensyvėja ciklonų aktyvumas, o tai kelia vis didesnę grėsmę pasaulio pakrančių bendruomenėms.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)