Ekspertai gruodį Pchenjano pasiųstą žinutę laiko perspėjimu, kad Šiaurės Korėja rengiasi išbandyti ilgojo nuotolio raketą, jeigu JAV derybose dėl Korėjos pusiasalio denuklearizacijos nepateiks daugiau įsipareigojimų iki metų pabaigos.

Televizijos ABC paklaustas apie galimas tokio bandymo pasėkmes, Baltųjų rūmų patarėjas nacionalinio saugumo klausimais Robertas O'Brienas sakė nenorintis spekuliuoti.

„Tačiau mes turime daug įrankių savo įrankių dėžėje. Šiaurės korėjiečiams gali būti daromas papildomas spaudimas“, – sakė pareigūnas.

Jis tvirtino, kad Š. Korėjos branduolinė programa buvo „sunkiausias išbandymas pasauliui“, Donaldui Trumpui tapus JAV prezidentu 2017 metais.

Patarėjas teigė, kad D. Trumpo strategija imtis asmeninės diplomatijos su Š. Korėjos lyderiu Kim Jong Unu galėjo paskatinti jį persigalvoti.

„Galbūt jis tai persvarstė, tačiau turime palaukti ir pamatysime, – kalbėjo R. O'Brienas. – Mes atidžiai tai stebėsime. Žinoma, tai situacija, kuri kelia mums nerimą“.

Vašingtono ir Pchenjano derybos dėl Šiaurės Korėjos branduolinio arsenalo yra įstrigusios nuo vasario, kai žlugo Hanojuje surengtas šalių lyderių susitikimas.