„Gynybos departamentas šiandien paskelbė apie Abdulo Latifo Nasiro perkėlimą iš sulaikymo įstaigos Gvantanamo įlankoje į Maroko karalystę“, – sakoma Pentagono pranešime, kuriame teigiama, kad prieštaringai vertinamoje įstaigoje tebėra 39 kaliniai.

A. L. Nasirui niekada nebuvo pateikti jokie kaltinimai.

Pasak Pentagono, jo perkėlimą iš Gvantanamo pirmiausia rekomendavo Baracko Obamos administracija, „laikydamasi saugumo ir humaniško elgesio garantijų“, tačiau tai nebuvo įgyvendinta iki to laiko, kai D. Trumpas pradėjo eiti pareigas 2017 metais.

Buvęs prezidentas B. Obama neįgyvendino savo pažado uždaryti kalėjimą, įkurtą JAV karinėje bazėje Kuboje ir tapusį perteklinio „karo su terorizmu“, prasidėjusio po 2001 metų rugsėjo 11-osios išpuolių, simboliu.

Respublikonų partija blokavo B. Obamos planus uždaryti kalėjimą iki 2009 metų, apribodama JAV galimybes perkelti kalinius iš Gvantanamo į JAV žemyną.

B. Obamos įpėdinis D. Trumpas svarstė galimybę dar daugiau įtariamųjų pasiųsti į Gvantanamo įlanką, tačiau faktiškai išlaikė esamą padėtį.

Prezidentu tapus J. Bidenui, vasario mėnesį Baltieji rūmai pradėjo tyrimą, kaip uždaryti kalėjimą, tačiau po B. Obamos nesėkmingų pažadų nenori persistengti.

Liūdnai pagarsėjęs dėl neteisėtų įkalinimų, žmogaus teisių nepaisymo ir kankinimų, Gvantanamo kalėjimas buvo atidarytas 2002 metais įtariamiesiems, sugautiems visame pasaulyje, suprantant, kad jiems nebus suteikta konstitucinė teisė į tinkamą procesą, garantuojamą JAV teritorijoje.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)