Apie ginklų pardavimą paskelbta praėjus mėnesiui po to, kai JAV Atstovų rūmų pirmininkė Nancy Pelosi lankėsi Taivane, o Kinija į tai sureagavo surengdama karines pratybas netoli Taivano, taip demonstruodama savo jėgą ir galimybę ateityje įsiveržti į Taivaną.

Tai didžiausias ginkluotės paketas patvirtintas JAV prezidento Joe Bideno kadencijos metu. 665 mln. JAV dolerių bus skirta išankstinio įspėjimo radarų sistemos „Raytheon“ atnaujinimui ir palaikymui, kuri naudojama nuo 2013 m. ir įspėtų Taivaną apie artėjantį puolimą.

Taivanas taip pat įsigys 60 „Harpoon Block II“ raketų už 355 mln. JAV dolerių. Jos būtų panaudotos prieš Kinijos laivyną įsiveržimo atveju.

Į sandorį įeina ir 100 „Sidewinder“ raketų, kurių vertė 85,6 mln. JAV dolerių. Šias oras-oras raketas naudoja Vakarų kariuomenės.

Pranešimas apie ginkluotės pirkimą pasirodė praėjus dienai po to, kai Taivano pajėgos numušė neatpažintą komercinį droną. Pastaruoju metu Taivanas užfiksavo ir daugiau panašių paslaptingų įsibrovimų į savo teritoriją po to, kai anksčiau Kinija demonstravo savo jėgą paleisdama balistines raketas virš Taivano sostinės Taipėjaus.

Pekinas pareiškė, kad Taivanas yra neatskiriama Kinijos teritorijos dalis ir pareikalavo, kad JAV nedelsiant nutrauktų ginklų pardavimą.

Tuo metu JAV valstybės departamento atstovas spaudai teigė, kad ginkluotės paketas svarbus Taivano saugumui, bet JAV ir toliau pripažįsta tik Pekiną, bet ne Taipėjų.

JAV paragino Kiniją nutraukti Taivanui daromą karinį, diplomatinį ir ekonominį spaudimą bei pradėti prasmingą dialogą.

Valstybės departamento atstovas sakė, kad ginkluotės pardavimas yra įprastas, o juo siekiama modernizuoti Taivano karines pajėgas ir išlaikyti tinkamą gynybos pajėgumą.

Vašingtonas taip pat paskelbė, kad JAV ir toliau remia taikų Kinijos ir Taivano problemų sprendimą, kuris atitiktų Taivano žmonių interesus.

Ginkluotės pardavimui dar turės pritarti JAV Kongresas.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją