JAV tankui apšaudant 17 aukštų viešbutį "Palestine" balandžio 8 dieną žuvo "Reuters" televizijos operatorius Tarasas Prociukas ir kolega iš Ispanijos "Telecinco" Jose Couso (Chosė Kausas), kurie šiame viešbutyje gyveno ir dirbo tarp kitų užsienio spaudos atstovų.

Pasak JAV karinės vadovybės, incidento tyrimas parodė, kad viešbutyje buvo Irako kovotojų informatorius, kuris pranešinėjo jiems, kur yra amerikiečių. Todėl JAV karių veiksmai neperžengė karinių veiksmų vykdymo ribų, pareiškė štabas.

"Batalioną smarkiai apšaukė Irako kovotojai. Žvalgybos duomenys rodė, kad Amerikos kareivius tiesiogiai stebi priešas", - sakoma karinės vadovybės pareiškime.

Pasibaigus tyrimui buvo pripažinta, kad amerikiečiai nekalti dėl įvykio, ir vadovybė pavadino jį "skaudžiu ir tragišku nelaimingu atveju".

"Žurnalistų žūtis "Palestine" viešbutyje - tai tragedija, ir Jungtinės Valstijos pareiškia nuoširdžiausią užuojautą žuvusiųjų šeimoms", - sakoma pareiškime.

Tuo tarpu "Reuters" sekretorė spaudai Londone Susan Allsopp (Siuzan Alsop) sakė antradienį, jog agentūra norėtų susipažinti su visu pranešimu apie incidentą, nes kol kas Centrinė vadovybė paskelbė tik trumpą šio dokumento turinį.

Amerikos karinė vadovybė primygtinai teigia, jog JAV kareiviai pirmieji buvo apšaudyti nuo viešbučio pusės. Tačiau viešbutyje buvę žurnalistai neigia šią versiją, o tarptautinis Žurnalistų gynimo komitetas mano, kad žiniasklaidos atstovų žūties buvo galima išvengti.