„Sveikinimai naujajam Palestiniečių Autonomijos kabinetui“, – socialiniame tinkle „Twitter“ parašė JAV prezidento Donaldo Trumpo patarėjas ir specialusis atstovas tarptautinėms deryboms Jasonas Greenblattas.

„Tikimės, kad su (ministrų) patirtimi mums pavyks drauge dirbti taikos ir palestiniečių gyvenimo gerinimo labui. Atėjo laikas naujam skyriui“, – sakė jis.

Kelioms svarbioms ministerijoms liko vadovauti tie patys asmenys kaip ir ankstesnėje Rami Hamdallah administracijoje.

Kai kurie analitikai laiko sprendimą paskirti M. Shtayyeh ministru pirmininku dalimi palestiniečių prezidento Mahmudo Abbaso pastangų dar labiau izoliuoti „Hamas“. Šis islamistų judėjimas jau daugiau kaip dešimtmetį nesutaria su M. Shtayyeh ir M. Abbaso partija „Fatah“.

Analitikų teigimu, 84-erių M. Abbasas, esantis valdžioje jau 14 metų, išlaikys realią sprendimų priėmimo galią.

Vėlyvą šeštadienį M. Abbasas patvirtino, kad buvo suformuota nauja vyriausybė, ir pasveikino naująjį kabinetą, kuriame yra daug jo ilgamečių sąjungininkų ir „Fatah“ narių. Visgi vyriausybėje yra ir kelių mažesnių partijų atstovų.

Naujoji vyriausybė suformuota D. Trumpo administracijai ketinant paskelbti ilgai lauktą Izraelio ir palestiniečių taikos planą.

Jo turinys tebėra slepiamas, tačiau palestiniečiai turi priežasčių būgštauti, kad jis bus orientuotas į Izraelį.

Atėjęs į valdžią D. Trumpas pademonstravo esąs kone palankiausiai Izraelio atžvilgiu nusiteikęs JAV prezidentas istorijoje, kai, sulaužęs dešimtmečius galiojusią politiką, pripažino Jeruzalę Izraelio sostine bei žydų valstybės suverenitetą aneksuotose Golano Aukštumose.

Taikos planą ruošia D. Trumpo žentas Jaredas Kushneris, kuris yra žydas ortodoksas ir, be kita ko, palaiko glaudžius verslo ryšius su Izraeliu, todėl daugelis abejoja, ar jis gali tarpininkauti abiem konfliktuojančioms šalims.

JAV pareigūnai kol kas atskleidė tik aptakias plano gaires, tačiau valstybės sekretorius Mike'as Pompeo leido suprasti, kad jį ruošiant galėtų būti sulaužyta daugybė precedentų.