„Turime daryti daugiau, kad palaikytume Afganistano moteris ir merginas“, – JAV ambasadorė prie Jungtinių Tautų Linda Thomas-Greenfield sakė Jungtinių Tautų Saugumo Tarybai per debatus Afganistano klausimu.

„Bet koks susitarimas privalo išsaugoti pažangą [moterų teisių srityje], jei Afganistanas nori užsitikrinti tarptautinės bendruomenės politinės ir finansinės paramos tęstinumą. Šiuo klausimu niekuo gyvu nenusileisime“, – sakė ambasadorė.

Prezidentas Joe Bidenas svarsto ar laikytis gegužės 1-osios termino išvesti likusius JAV karius iš Afganistano. Šis terminas buvo priimtas pagal susitarimą, sudarytą ankstesnio prezidento Donaldo Trumpo administracijos ir Talibano kovotojų.

JAV diplomatai įspėjo, kad Talibanas gali greitai užimti dalį šalies teritorijos, jei JAV pajėgos visiškai pasitrauks iš šalies.

Vašingtonas ir kitos šalys ragina Kabulo vyriausybę ir Talibaną judėti pirmyn taikos derybose, kurios šiuo metu stringa.

Praėjusią savaitę įvyko suinteresuotų šalių atstovų susitikimas Maskvoje, o dar vienas susitikimas planuojamas balandžio pradžioje Turkijoje, kur bus siekiama atnaujinti derybas, kurios buvo pradėtos Katare.

Jungtinės Valstijos konflikto šalims pristatė susitarimo variantą, kuriuo siūloma sudaryti pereinamąją vyriausybę, kurioje dalyvautų ir Talibanas. Kol kas Kabulo vyriausybė nerodo didelio entuziazmo šiam pasiūlymui.

Talibano grįžimas į valdžią primena kelia nerimą, kad gali susidaryti padėtis, panaši į Talibano ankstesnį valdymą 1996–2001 metais.

Būdamas valdžioje Talibanas palaikė fundamentalistinę islamo viziją, įskaitant draudimą moterims mokytis ar dirbti.

Talibano režimas Afganistane buvo nuverstas per JAV vadovaujamą invaziją, paskatintą 2001 metų rugsėjo 11-osios atakų.

Keletas šalių per antradienio debatus Jungtinėse Tautose išreiškė nerimą dėl dabartinio aukšto smurto lygio Afganistane.

„Raginame laikytis paliaubų“, – sakė Prancūzijos ambasadorė Nathalie Broadhurst.

„Civilių, ypač moterų ir vaikų, taip pat civilinės infrastruktūros apsauga turėtų būti pagrindinis prioritetas“, – pridėjo ji.