Trečiadienį Aspeno saugumo forume JAV generalinio prokuroro pavaduotoja Lisa Monaco atskleidė, kad tai buvo vienas „įdomesnių“ jos komandos radinių.

„Pereikime prie pikantiškesnių dalykų: jachtų. Jose radome tikrai įdomių dalykų... vienoje jų aptikome Faberžė kiaušinį – tikrą ar numanomą, tad darosi vis įdomiau ir įdomiau“, – kalbėjo pareigūnė, dalyvaudama forume, skirtame aptarti teisėsaugos institucijų vaidmenį įšaldant ir areštuojant Rusijos turtą.

L. Monaco nepatikslino, apie kurią jachtą kalbama. Ji informavo, kad minėta superjachta šiuo metu yra prišvartuota San Diego įlankoje, o praėjusį mėnesį ji išplaukė iš Fidžio.

Praėjusio mėnesio pabaigoje amerikiečių teisėsaugos pareigūnai iš Fidžio į San Diegą atplukdė 300 mln. JAV dolerių vertės jachtą „Amadea“, kai pasibaigė ilgai trukusi teisinė kova dėl to, kuriam rusų oligarchui šis laivas priklauso.

„Atlikdami kratas jachtose bendradarbiaujame su kolegomis teisėsaugos srityje visame pasaulyje, kad būtume tikri, jog turime reikiamus įgaliojimus ir galime kreiptis į teismą, areštuoti [jachtas] ir nusavinti pajamas“, – pridūrė pareigūnė.

L. Monaco teigimu, jei brangakmeniais dekoruotas kiaušinis bus pripažintas autentišku, jis bus vienas iš nedaugelio išlikusių visame pasaulyje. Toks dirbinys būtų vertas milijonų dolerių.

Faberžė kiaušiniai tapo turto ir prabangos simboliu nuo to laiko, kai 1885 m. Rusijos caras Aleksandras III pavedė jaunam juvelyrui Peteriui Karlui Faberžė pagaminti tokį kiaušinį kaip dovaną žmonai Marijai. Kitus tris dešimtmečius dovanoti tokius dirbinius tapo Romanovų tradicija.

Juvelyras imperatoriškajai šeimai sukūrė vos 50 kiaušinių. Ne visi jie išliko iki mūsų dienų.

Kai kuriuose žiniasklaidos pranešimuose 300 milijonų dolerių vertės jachta „Amadea“ siejama su oligarchu Suleimanu Kerimovu, kuriam JAV ir Europos Sąjunga taiko sankcijas dėl Rusijos invazijos į Ukrainą.

S. Kerimovas yra vienas iš grupės Rusijos oligarchų, „kurie pelnosi iš Rusijos vyriausybės per korupciją ir jos piktavališką veiklą visame pasaulyje, įskaitant Krymo okupaciją“, nurodė departamentas. Jungtinės Valstijos taiko sankcijas Rusijos oligarchams, artimiems prezidentui Vladimirui Putinui, tai dalis ekonominių bausmių už invaziją į Ukrainą.

S. Kerimovas, susikrovęs turtus būdamas vienas iš pagrindinių Rusijos energetikos ir finansų įmonių, įskaitant „Gazprom“ ir „Sberbank“, savininkų, taip pat yra Rusijos vyriausybės pareigūnas ir Rusijos Federacijos Tarybos narys, rašoma pranešime.

„Nusikaltėliai, įgalinantys Rusijos režimą, niekur nepaslėps savo turtų“, – sakoma JAV generalinio prokuroro Merricko Garlando pareiškime. „Teisingumo departamentas nepaliaujamai dės pastangas patraukti atsakomybėn tuos, kurie prisideda prie mirties ir sunaikinimo, kurį matome Ukrainoje“, – sakė M. Garlandas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)