Keistas incidentas priminė paslaptingus sveikatos sutrikimus, kuriuos pernai patyrė diplomatai Kuboje.

JAV ir kinų pareigūnai aiškinasi, kas nutiko Kinijos pietuose esančiame Guangdžou mieste dirbusiam darbuotojui, kuriam buvo diagnozuota nesunki smegenų trauma, sakė ambasados atstovė Jinnie Lee.

JAV piliečiams Kinijoje elektroniniu paštu išsiuntinėtame perspėjime ambasada nurodo nežinanti, kas sukėlė minimus simptomus ir neturinti informacijos apie jokias kitas panašias situacijas šalyje.

Pernai JAV atskleidė, kad Kuboje 24 diplomatai ir jų šeimų nariai patyrė paslaptingas atakas, sukėlusias sužeidimus, panašius į smegenų traumą. Keisti simptomai taip pat pasireiškė 10-čiai Kanados diplomatų ir jų giminaičių.

„Šiuo metu negalime to susieti su įvykiais Havanoje, bet aiškinamės visas galimybes“, – naujienų agentūrai AFP sakė vienas JAV ambasados Pekine darbuotojas, kuris nenorėjo skelbti savo pavardės.

Ambasados perspėjime sakoma, kad minimas vyriausybės darbuotojas „neseniai pranešė apie nestiprius ir neaiškius, bet nenormalius garso ir spaudimo pojūčius“.

„JAV vyriausybė rimtai vertina šiuos pranešimus ir informavo savo pareigūnus Kinijoje apie šį įvykį“, – sakoma laiške.

„Jei būdami Kinijoje patirsite kokių nors neįprastų ūmių garsinių ar juntamųjų reiškinių, kuriuos lydi neįprasti garsai ar veriantis triukšmas, nebandykite aiškintis jų šaltinio. Vietoje to judėkite į vietą, kur tų garsų nėra“, – sakoma perspėjime. Jame patariama medicininių problemų turintiems žmonėms pasikonsultuoti su gydytoju.

Pasak J. Lee, minimam darbuotojui nuo 2017 metų pabaigos iki 2018 metų balandžio pasireiškė „įvairūs fiziniai simptomai“. Šis žmogus buvo išsiųstas į JAV ir gegužės 18 dieną jam buvo diagnozuota smegenų trauma.

„(Valstybės) departamentas šį incidentą vertina labai rimtai ir stengiasi nustatyti incidento priežastį bei poveikį“, – sakė J. Lee.

„Kinijos vyriausybė patikino mus, kad jie taip pat tiria ir imasi atitinkamų priemonių“, – pridūrė atstovė.