Rusija prie sienos su provakarietiška kaimynine šalimi yra sutelkusi 110 tūkst. karių, tačiau JAV žvalgyba kol kas nenustatė, ar prezidentas Vladimiras Putinas realiai apsisprendė dėl invazijos, pažymėjo pareigūnai, kurie pastarosiomis dienomis teikė informaciją šiuo klausimu Kongreso nariams ir Europos sąjungininkams.

Pareigūnai įstatymų leidėjus įspėjo, kad prie sienos telkiamos Rusijos pajėgos didinamos taip sparčiai, kad plataus masto invazijai V. Putinui reikalinga jėga – apie 150 tūkst. karių – bus sutelkta jau iki vasario vidurio.

Pati Rusija neigia planuojanti įsiveržti į Ukrainą.

Jeigu Maskva visgi pasirinktų plataus masto puolimą, įsiveržiančios pajėgos sostinę Kijevą galėtų užimti ir prezidentą Volodymyrą Zelenskį galėtų nuversti per 48 valandas, pareiškė JAV pareigūnai.

Jų skaičiavimais, per tokį puolimą žūtų 25–50 tūkst. civilių, taip pat 5–25 tūkst. Ukrainos karių bei 3–10 tūkst. Rusijos karių.

Be to, puolimas galėtų išprovokuoti 1–5 mln. pabėgėlių srautą, daugiausia į Lenkiją, pridūrė pareigūnai.

Specialiosios pajėgos

Diplomatams atkakliai mėginant įtikinti Rusiją atitraukti savo pajėgas nuo sienos su Ukraina, JAV prezidentas Joe Bidenas nusprendė į Lenkiją atsiųsti JAV karių NATO narių gynybai.

Pirmoji JAV karių grupė atvyko šeštadienį.

Rusija taip pat yra paskelbusi apie vadinamuosius bendrus karinius manevrus su Baltarusija, kur ji yra atsiuntusi kelis batalionus į regioną, esantį į šiaurę nuo Kijevo, ir į Bresto regioną, esantį netoli sienos su Lenkija.

JAV žvalgyba yra padariusi išvadą, kad Rusija toliau telkia dideles karines pajėgas prie savo sienos su Ukraina.

Prieš dvi savaites į šiaurę, rytus ir pietus nuo Ukrainos, visų pirma Krymo pusiasalyje, kurį Rusija aneksavo po įsiveržimo 2014 metais, buvo dislokuota iš viso 60 Rusijos kariuomenės batalionų.

Tačiau penktadienį, pasak JAV pareigūnų, dislokuotų batalionų buvo jau 80 ir dar 14 batalionų buvo siunčiami prie Ukrainos sienų iš kitų Rusijos regionų.

Be to, anot pareigūnų, prieš savaitę prie Ukrainos sienos atvyko apie 1,5 tūkst. Rusijos specialiųjų pajėgų, vadinamųjų „Specnaz“, narių.

Telkiamos karinės jūrų pajėgos

Juodojoje jūroje taip pat yra sutelktos nemažos Rusijos karinės jūrų pajėgos, įskaitant penkis laivus amfibijas, kurie gali būti panaudoti karių išlaipinimui Ukrainos pietinėje pakrantėje, pareiškė JAV pareigūnai.

Anot jų, buvo pastebėti dar šeši desanto laivai, kurie išplaukė iš Barenco jūros ir praplaukė pro Britaniją bei Gibraltaro sąsiauriu ir matomai plaukia į Juodąją jūrą.

Pasak JAV pareigūnų, Rusija netoli Ukrainos taip pat yra dislokavusi naikintuvų, bombonešių, raketinių sistemų bei priešlėktuvinių sistemų.

Ketvirtadienį Jungtinės Valstijos pareiškė turinčios įrodymų, kad Rusija planuoja inscenizuoti ukrainiečių pajėgų išpuolį, siekdama įgyti pretekstą įsiveržti į Ukrainą.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (288)