Rusijos kariuomenės ir ginkluotės permetimas į Siriją rodo, kad Maskva gali pradėti šioje šalyje plačią antžeminę operaciją. Tokius įtarimus televizijos kanalui CNN išsakė du šaltiniai Pentagone, prašę neskelbti jų pavardžių.

Oficialiai apie savo būgštavimus JAV gynybos departamentas dar nepareiškė.

Nors Rusija pareiškė, kad ji vykdo karines operacijas siekdama sunaikinti „Islamo valstybę“, JAV pareigūnai abejoja tokiu tikslu, turėdami omenyje, kad daugelis jos oro smūgių nebuvo nukreipti į vietas, kur veikia ši organizacija. Amerikiečiai mano, kad taip Rusija siekia sustiprinti artimą Maskvos sąjungininką prezidentą Basharą al-Assadą.

Vertindami Maskvos veiklą Vakarų Sirijoje JAV gynybos pareigūnai nurodo, kad Rusija į šią zoną perkėlė sausumos kovos ginklus ir pajėgas, taip galimai siekdama paremti Sirijos kariuomenę, planuojančią pulti prieš režimą kovojančias jėgas.

Pasak vieno iš pareigūnų, JAV šį Rusijos žingsnį vertina kaip „veiklos sausumoje augimą“, kuriuo siekiama Sirijoje pulti prieš režimą nusiteikusius kovotojus, o ne „Islamo valstybės“ elementus. Manoma, kad Rusija užima pozicijas tam, kad galėtų paremti Sirijos sausumos kampaniją.

Tarp įrangos yra keletas artilerijos vienetų, taip pat keturios daugkartinio paleidimo raketų sistemos „BM-30“. Visa tai laikoma labai tiksliais ginklais.

Prieš kelias savaites Rusija į Latakijos uostą perkėlė pustuzinį artilerijos pabūklų. JAV iš pradžių manė, kad tai gali būti skirta uosto gynybai, tačiau, amerikiečių pareigūnų teigimu, pastarieji veiksmai byloja apie potencialias sausumos atakas artimiausiomis dienomis.

Ginkluotė pastebėta tarp Homso ir Idlibo, į vakarus nuo Idlibo. Nėra aišku, ar tai galutinė pozicija galimiems artilerijos puolimams.

Pareigūnai taip pat sakė, kad Rusija į Siriją perkėlė ir radioelektroninių trukdžių stotį. Tai galėtų suteikti Rusijai galimybę trukdyti koalicijos orlaivių radioelektronikai.

Rusija neigia

Tuo tarpu Rusijos Federacijos Tarybos vadovė Valentina Matvijenko susitikime su Jordanijos Nacionalinės Asamblėjos pirmininku Abderraoufu Ar Ravabda pareiškė, kad Rusija nedalyvaus jokiose sausumos operacijose ir yra pasirengusi bendradarbiauti su visomis valstybėmis, praneša TASS.

„Mes nedalyvausime jokiose sausumos operacijose ir esame pasirengę bendradarbiauti su visomis valstybėmis, regionais, taip pat neregioniniais žaidėjais, kovojant su pasauliniu blogiu – terorizmu“, – teigė V. Matvijenko. Pasak jos, Rusija „neįsitrauks į Sirijos vidaus krizės sprendimą“. „Tai tik karinių oro pajėgų palaikymas, skirtas reguliariai Sirijos kariuomenei ir kurdų sukilėliams prieš „Islamo valstybės“ teroristus“, – konstatavo V. Matvijenko.

Federacijos Tarybos atstovė priminė, kad Bagdade buvo sukurtas koordinavimo centras, į kurio sudėtį įėjo Rusija, Irakas, Sirija ir Iranas. „Mes suprantame, kad be reikiamos koordinacijos veiksmingai kovoti su „Islamo valstybe“, sunaikinti jos neįmanoma, ir mes siūlome visiems realiai suinteresuotiems „Islamo valstybės“ sunaikinimu, prisijungti prie šio koordinavimo centro“, – pažymėjo ji.

V. Matvijenko patikino, kad „Rusija neturi jokių kitų tikslų, išskyrus siekį nugalėti „Islamo valstybę“, kitaip nei kitos šalys, kurios priklauso kitai koalicijai“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1464)